Hírek > Nemzeti Civil Alapprogram  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

NEMZETI EGYÜTTMŰKÖDÉSI ALAP – A KORMÁNYABLAK, MINT AZ ELEKTORI GYŰLÉS HELYSZÍNE
2012-02-21

A Nemzeti Együttműködési Alapot (NEA) a 2011. évi CLXXV. törvény az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról hozta létre. A törvény szerint a NEA elvi irányító és koordináló testülete a 9 fős Tanács. Ennek 3 tagját az Országgyűlés illetékes szakbizottsága (jelen esetben az Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottság) jelöli ki, 3 tagja miniszteri delegált a társadalmi részvételről szóló törvény rendelkezései alapján a miniszteri rendeletben megjelölt minisztériumokkal stratégiai partnerséget kötött civil szervezetek személyi javaslatai alapján, 3 tagját pedig a civil jelöltállítási rendszeren keresztül bejelentkezett szervezetek képviseletére jogosult elektorok közvetlenül választják meg.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium a „Nemzeti Együttműködési Alappal kapcsolatos egyes kérdésekről 5/2012. (II. 16.)” szóló rendelete tartalmazza a NEA leírását. Ebből kiderül, hogy a Tanács mellett 5 kollégium jön létre, melyek nem területi, hanem szakmai alapokon végzik majd munkájukat. Az elektorok tehát tagokat választhatnak majd a (1) Nemzeti összetartozás, az (2) Új nemzedékek jövőjéért, a (3) Mobilitás és alkalmazkodás, a (4) Közösségi környezet és a (5) Társadalmi felelősségvállalás kollégiumába. A Tanácshoz hasonlóan minden 9 fős kollégiumba 3 tagot a szakbizottság jelöl, 3 tag miniszteri delegált lesz és 3 tagot az elektori rendszerbe bejelentkezett civil szervezetek képviselői választanak meg.

 

A NEA elektori rendszerébe március 17-ig lehet bejelentkezni az EPER rendszeren keresztül. Jelölteket is csak az EPER rendszeren keresztül lehet állítani. Azok a szervezetek, akik korábban már részt vettek elektori gyűléseken új elemként fedezhetik fel az elektori gyűlés fogalmának átalakulását. A biztonság kedvéért itt most szó szerint idéznénk a kormányzat civil.kormany.hu honlapján olvasható szöveget: „Az elektori gyűlést a miniszter hívja össze, a gyűlés kezdő és záró időpontját a kormány a hivatalos honlapon (http://civil.kormany.hu/) teszi közzé. Az elektori gyűlés helyszínei a Kormányablakok lesznek”. Mindez mit is jelenthet a gyakorlatban? Ha jól értelmezzük a kiírást, akkor hagyományos értelemben nem lesznek gyűlések, az elektorok nem gyűlnek össze egy teremben megválasztani a NEA Tanácsának és Kollégiumainak tagjait. Ehelyett a Kormányablakokon keresztül tudják majd leadni titkos szavazatukat az általuk választott jelöltre.

 

Elektori bejelentkezés az EPER rendszeren keresztül:

http://www.eper.hu/eperportal/pages/template2.aspx?id=1657705

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat