Hírek > Hírek Brüsszelből  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

ELÉRKEZTÜNK A VÁLSÁG ÚJ FÁZISÁBA - SZAKÉRTŐK ÉRTÉKELTÉK AZ EU-CSÚCS UTÁNI HELYZETET
2012-03-13

Drámák nélküli EU-csúcs. Így értékelik vezető elemzők a legutóbbi, 2012. március 1-2-i Tanács ülést. A European Policy Center szakértői kerekasztal-beszélgetést szervezett Brüsszelben március 5-én, ahol az Európa Ház képviselője is jelen volt.

A mostani EU-csúcsnak fontos szerepe volt abban, hogy azt sugallja: minden rendben van és minden vezető együtt kész a válsággal megküzdeni. Az elemzők úgy látják, hogy a recesszió újabb fázisába lépünk, amely Európa stagnáló gazdasági kilátásai miatt egyre több eszközt és célzott intézkedést tesz szükségessé. Továbbá a válság miatt a radikális és nacionalista politikai erők erősödése is a válság következménye lehet szerte az EU-tagállamokban.

 

A pénzügyi paktum tagállami megerősítése és legkésőbb 2013. januári életbe lépése is fontos mérföldkő, de még sokáig állandó napirendi pont lesz az euró és a válság témája. Az elemzők úgy látják: hiba volt, hogy Portugália helyzetével nem foglalkoztak az állam- és kormányfők, mivel fennáll annak a veszélye, hogy pár hónapon belül fizetésképtelenné válik az ország. A görög államadóság az EU-tagállamok által önként vállalt leírása esetén pedig most még nem látszanak a lehetséges következmények. Ha ezáltal el is éri Görögország a GDP-hez viszonyított 120%-os államadósági szintet, a gazdasági fellendülés érdekében további csomagokra lesz szükség.

 

Az EU-csúcs eredménye, hogy Szerbia tagjelölti státuszt kapott, illetve a G8 (május 19-20.) és G20 (június 18-19.) csúcsokra valamint az ENSZ Rio +20 (június 20-22.) konferenciára való felkészülés is helyet kapott a tagállamok egyeztetésein.

 

Az EPC 16 oldalas elemzése a március1-2-i EU-csúcsról:

http://www.epc.eu/documents/uploads/pub_1424_post-summit_analysis_-_5_march_2012.pdf).


Szerző: Szabados Viktor

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat