Hírek > Hírek Brüsszelből  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

ÖN EURÓPAI? ÁLLAMPOLGÁR? KEZDEMÉNYEZZEN!
2012-04-16

Eldördült a startpisztoly. 2012. április 1-én életbe lépett az európai polgári kezdeményezés (European Citizens’ Initiative, eci). Sikere több tényezőn, nem utolsó sorban az állampolgárokon és szervezeteiken múlik.

Egymillió aláírást kell összegyűjtenie Európa-szerte annak, aki jogszabály-kezdeményezéssel kíván élni az Európai Unióban. Ehhez több dologra szüksége lesz. Először egy olyan témát kell kiválasztania, ami értelmezhető az Európai Unió szintjén, például nem tartozik a tagországok hatáskörébe. Civil iparági vélemények szerint az első időkben főleg szociális és környezetvédelmi kezdeményezések jöhetnek szóba. A felvetett kérdések önmagukban is hozzá fognak járulni az európai polgári kezdeményezés megítéléséhez, ugyanis nem zárhatók ki a csak egy kisebb közösségre vonatkozó, így a 27 tagországból sokban érdektelen, magamutogatási célból vagy egyszerűen csak költséghatékony PR akcióként értelmezhető kezdeményezések, amik önmagukban is rombolhatják az eci megítélését.

 

A kezdeményező állampolgár nincs könnyű helyzetben, mivel egy sikeres kezdeményezéshez egy minimum hét tagból álló bizottságot is fel kell állítani, melynek tagjai hét különböző EU-tagállam állampolgárai, akik nevüket adják a kezdeményezéshez.

 

Fontos információ, hogy az EU-intézmények semmilyen anyagi forrással nem segítik a kezdeményezéseket, pedig az Európa-szerte online is gyűjthető aláírások költsége nem kevés: egyes vélemények szerint egy aláírás átlagos költsége 1 euró lehet, ami magyarra fordítva és 1 millió aláíróval számítva megközelíti a 300 millió forintot.

 

Az eci kezelése központilag történik, felelőse az Európai Bizottság, az aláíró-ívek (online és papír-alapú) ellenőrzése a kijelölt nemzeti hatóságok (Magyarországon az Országos Választási Bizottság) feladata. Az európai gondolkodás és gyakorlat ezen új területéről a Civiliáda egyik szakmai programjaként folyt eszmecsere.

 

Az eci központi honlapja, ahol kezdeményezéssel lehet élni:

http://ec.europa.eu/citizens-initiative/public/welcome?lg=hu

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat