Hírek > Civiliáda  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

A CIVILEK TALÁLKOZTAK
2012-04-16

A magyarországi civil szervezetek országos találkozóját, a Civiliádát 2012. március 8-9-én tartották Budapesten.

A 2012. évi Civiliádát igazán nem lehet az állam emlőin vérszívóként élősködéssel vádolni, ugyanis a rendezvény 1996 óta íródó történetében először nem kapott semmilyen támogatást a költségvetésből, annak alrendszereiről nem is beszélve. Így a civil szervezetek kiállítását és programsorozatát magába foglaló kétnapos rendezvény megszervezését egyedül az Európai Unió, pontosabban egy európai bizottsági pályázat tette lehetővé.

 

A Civiládának idén a budapesti Aranytíz Kultúrház adott otthont, ahol tizenöt kiállítói standon mutatkoztak be a hazai civil szervezetek: nagycsaládosok, állatvédők, ifjúsági, kulturális és segélyszervezetek. Az európai dimenziót többek között az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság standja jelentette.

 

A programok során civil szakértők a magyarországi civil társadalom helyzetét elemezték, illetve kísérletet tettek annak közeljövőjének (Milyen lesz a szektor 5 év múlva?) felvázolására. Nos, ami ez utóbbit illeti egy dologban az egybegyűltek egyetértettek: a honi civilség jövőjét a folyamatos (lét)bizonytalanság fogja jellemezni. Ez nem csak a különböző források beszűkülésének, az államiak centralizációjának köszönhető, hanem annak a ténynek is, hogy a civil szervezetek érdekérvényesítő képessége továbbra sem tekinthető a szektor erősségének.

 

A 2011. évben tartott európai uniós kezdeményezés, az Önkéntesség Európai Éve egyik hazai fejleménye a kormányzat által készített és 2011 decemberében nyilvánosságra hozott önkéntes stratégia tervezet, ami többek között azt célozza, hogy 2020-ig a honi felnőtt lakosság legalább 30%-a vegyen részt önkéntes programokban.

Az önkéntességről szóló programon szó esett arról a fejleményről, hogy a 2011. év végén elfogadott köznevelési törvény az érettségi alapfeltételének szabja ötven óra, a törvény szövegében közösségi szolgálatnak nevezett önkéntes munkát. Ez sokakban kelt visszatetszést, ugyanis az önkéntesség kötelezővé tétele annak egyik alapismérvét: a saját szándékot kérdőjelezi meg (ráadásul a megoldás sem lenne túl bonyolult: pl. a felvételi pontszámításkor plusz pontok formájában lehetne elismerni az önkéntes munkát, ami Lengyelországban működő gyakorlat).

 

Természetesen szó esett az új civil törvényről és a civil szervezetek közfinanszírozásának egyik legfontosabb eleméről: a Nemzeti Civil Alapprogram megszűnéséről, egyben a Nemzeti Együttműködési Alap színrelépéséről is. A változtatás sok jó hírt nem hoz a civil szervezetek számára, ugyanis az alap forrása jelentősen megcsappan (a rendezvény óta kiírt működési pályázatokon összesen 1 milliárd 883 millió forint a keret, ami jóval elmarad a korábbi évek összegétől). Ezenkívül a pénzosztó testületek összetételében is nagymértékű a változás: az összesen öt kollégium egyenként kilenc tagja közül testületenként csak hármat delegálnak közvetlen választás útján a civilek. A március végén tartott választások eredményeként megalakult a tanács és az öt kollégium és kiírták a működési célú pályázatokat.

 

A szervezők tervezik, hogy jövőre is lesz Civiliáda.

 

Tekintse meg képeinket:

http://europeanhouse.hu/civiliada2012/?p=145

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat