Hírek > Nemzeti Civil Alapprogram  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

NEA PÁLYÁZATI ÚTMUTATÓ AZ EURÓPA HÁZTÓL
2012-04-22

Megjelentek a 2012. évben életbe lépett Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) civil szervezetek számára elérhető működési pályázatai. A NEA pályázatokról az Európa Ház tartott tájékoztatót 2012. április 19-én civil szervezeti képviselők számára, ahol közreadtak egy saját szerkesztésű pályázati útmutatót is.

Két módon lehet a NEA-ból támogatást kapni: pályázat útján (működésre és szakmai programokra) és egyedi módon a miniszteri keretből, ugyanis a NEA rendelkezésére álló tárgyévi támogatási forrás tíz százalékáról a miniszter saját hatáskörében dönthet. Az április 19-i rendezvényen az előbbiekről, pontosabban a már kiírt, összesen 1,88 milliárd forintnyi működési pályázatokról volt szó.

 

Az említett összeget egyenlő arányban osztották fel az 5 kollégium között. Fontos tudni, hogy a pályázónak el kell köteleznie magát (ki kell választania az ötből az egyik kollégiumot) és pályázatait az év során csak ide adhatja be. Azon szervezetek, amelyek részt vettek a NEA-választásokon ezt – tudatosan vagy sem – már meg is tették: csak ahhoz a kollégiumhoz nyújthatnak be pályázatot, ahol visszaigazolt elektorként szerepeltek 2012 márciusában.

 

Figyelem! Tapasztalatunk szerint az EPER online pályázati felület (a NEA-hoz csak elektronikusan lehet pályázni) nem rendeli automatikusan a kollégiumot a hozzájuk már elkötelezett volt elektori szervezetekhez és mind az öt működési pályázati űrlapot felhozza. Például: ha a nemzeti összetartozás kollégiumnál voltunk elektorok és a listából a közösségi környezet kollégium működési pályázatát töltjük ki, akkor pályázatunk formai hibás lesz és elutasításra kerül, ugyanis a hovatartozást mégis ellenőrzik: utólag. Ezért azt a kollégiumi kiírást válasszuk ki, ahol elektorként visszaigazoltak minket, főleg mert a NEA-ban nincs hiánypótlásra lehetőség.

 

Könnyebb helyzetben vannak azok, akik nem voltak NEA-elektorok. Ők szabadon választhatnak az azonos tartalmú és azonos összegű öt működési pályázatot kiíró kollégium közül. Szintén saját tapasztalat, hogy nincs külön felület a kollégium kiválasztására: döntésünket azzal hozzuk, hogy az adott kollégium működési űrlapját töltjük ki.

 

Ez a kollégiumi röghöz kötés vonatkozik majd a szakmai program-pályázatokra is, ami nehéz helyzetbe hozza a civil szervezeteket, mert úgy kell kollégiumot választaniuk, hogy azok szakmai program-pályázatai még nem ismertek. A rendezvényén arra a kérdésre, hogy melyik kollégiumot érdemes választani nem sikerült érdemben megválaszolni, ahhoz jövőbelátás képességek birtokában kellene lenni. Egyébként nyilván ahhoz, ahová a legkevesebb pályázati igény érkezik, de ezt előzetesen nem lehet megjósolni.

 

2012-től a pályázónak fizetni is kell. Ez évente egyszeri 3000 forintot jelent, amit átutalással kell megfizetni a Wekerle Sándor Alapkezelőnek (számlaszám: 10032000-00285128-00000000). Az átutalást legkésőbb a pályázati határidő napján kell elindítani.

 

Minden pályázónak be kell küldenie az előző lezárt évéről szóló beszámolót. Ezt évente egyszer, az első pályázat beadásakor kell megtenni. A dokumentumot az EPER-be kell feltölteni oldalhű másolatban.

 

Mennyi az annyi?

 

A működési pályázatokon elnyerhető minimum összeg 250.000, a maximum 5.000.000 forint attól függetlenül, hogy a szervezetnek mekkora a korábbi éves bevétele.

 

Az Európa Ház összeállítása a NEA működési pályázatairól:

http://europeanhouse.hu/civiliada2012/?p=152

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat