Hírek > Hírek itthonról  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

SOK A FÓKA
2012-05-09

Rendszeresen tart a Külügyminisztérium tájékoztatót a Nemzetközi Visegrádi Alapról. Május 9-én a 2012-es kiírásokat ismertették Budapesten.

Ha a civil társadalom helyzetére a rendezvény résztvevőinek számából szeretnénk következtetni, akkor könnyen arra az eredményre juthatunk, hogy ínséges idők járnak a honi civil szervezetekre. Május 9-én ugyanis csordultig töltötték a rendezvénynek otthont adó, egyben a Nemzetközi Visegrádi Alapot magyar részről felügyelő Külügyminisztérium előadótermét ezzel is jelezve, hogy akár csehekkel, szlovákokkal és lengyelekkel összefogva nemzetközi együttműködésre is hajlandóak létfenntartásuk érdekében.

 

11 év után

 

Az Alap eddigi eredményeit ismertető Petr Vágner, a pozsonyi székhellyel működő Visegrádi Alap igazgatója elmondta: az alap célja a 2000-es indulás óta változatlanul az, hogy civil társadalmi programok támogatásán keresztül segítse elő a visegrádi együttműködést a résztvevő négy ország: Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia között. Az alaphoz mind a négy ország azonos összeggel, a 2012. évben 1,75 millió euróval (504 millió forinttal) járul hozzá.

 

Az elmúlt tizenegy évben 3300 projekt és 1100 ösztöndíjas részesült összesen 39.5 millió euró (11,4 milliárd forint) összegű támogatásban. (Összehasonlításul. Az utóbbi összeget érdemes összehasonlítani a nemrég megszűntetett Nemzeti Civil Alapprogrammal, amely évente mintegy 7 milliárd forinttal gazdálkodott, csak magyarországi civil pályázókkal.)

 

Kis és sztenderd

 

Az alaphoz civil szervezetek által benyújtható pályáztatási rendszer nem sokat változott az előző évekhez képest. Kétféle pályázat van: kis pályázatok (small grants, max. 6000 euró, max. 6 hónapos projekt-periódus, határidők: június 1., szeptember 1., december 1.) és sztenderd pályázatok (standard grants, min. 6000 euró, maximum nincs, átlagos megítélt összeg: 10 000 euró, max. 12 hónapos projekt-periódus, határidő: szeptember 15.). Van még a stratégiai pályázati kategória is, amit gyakorlottabb pályázóknak ajánlanak, ennek határideje idénre már lejárt.

 

Együttműködés

 

Nem szabad megfeledkezni a nemzetközi (V4) partnerekről sem. Egy projekt sikeres megítéléséhez legalább három visegrádi országból jövő szervezet együttműködése szükséges. A tájékoztatón elhangzottak szerint azonban a növekvő pályázatok száma miatt érdemes mind a négy V4 országot bevonni.

 

Pénzügyi feltételek

 

Az alap a teljes költségvetés legfeljebb 70%-t biztosítja (a 30%-os önrészt viszont lehet nem pénzben is biztosítani), ami az általános tapasztalatok szerint és a civil szervezetek kapacitását figyelembe véve a megvalósíthatóság alsó határát jelenti. 2012-től az elnyert összeg előfinanszírozását lehet kérni 80%-os mértékig, és a költségvetés 5%-át működési költségként lehet elszámolni.

 

Témák

 

A Visegrádi Alap kis és sztenderd pályázataihoz hat előre meghatározott téma is jár: kulturális együttműködés, tudomány, oktatás, ifjúsági csere, határon átnyúló együttműködés és turizmus. Ezekből egyikhez illeszkednie kell a beadott programnak.

 

További lehetőségek

 

Vannak a V4 országok és az Európai Unió ún. Keleti Partnerség államai (Azerbajdzsán, Fehéroroszország, Grúzia, Moldova, Örményország, Ukrajna) közötti együttműködést elősegítő (V4EaP), illetve nyugat-balkáni országokkal való együttműködést szorgalmazó, 2012. második felében kiírásra kerülő pályázatok (Visegrad+) is. Ezen kívül az alaphoz pályázhatnak posztgraduális képzésben részt vevő hallgatók (Visegrad Scholarship Programme) és egyetemek V4 témájú kurzusokkal (Visegrad University Studies Grant), valamint művészek különböző kategóriákban (Visegrad Artis Residency Programme)

 

www.visegradfund.org

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat