Hírek > Hírek itthonról  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

ÚTLEVÉLELLENŐRZÉS A MAGYAR-OSZTRÁK HATÁRON?
2012-05-15

Igenis ez a helyzet, állította roppant magabiztosan a hölgy, hozzátette: jól tudja, hogy ugyanakkor a magyar-román határon egészen más szelek fújnak, ott ugyanis mindenfajta ellenőrzés nélkül csak úgy áthussanhat az ember.

Történik mindez Budapesten, a Millenáris Parkban verőfényes napsütésben, az ezévi Európa Nap alkalmából rendezett társas összejövetelen az Európa Ház által működtetett standnál.

 

A megfellebbezhetetlennek tűnő állásfoglalást pedig az az ártatlannak tűnő és egy kedélyes családi-fagylaltozós hétvége hangulatához igazított néhány pontos kérdőív szolgáltatta, melynek egyik kérdése azt tudakolta, hogy az osztrák, a román vagy a szlovák határszakaszok közül melyiken NEM szűnt meg az ellenőrzés a schengeni rendszerhez történt csatlakozásunk eredményeként. Bár nem csak a standot működtetők, hanem e hihetetlennek tűnő állásfoglalásra fejüket felkapók is igyekeztek a hölgyet jobb belátásra bírni, eredmény nélkül.

 

De nem ez volt az egyetlen elgondolkodtató élmény. A lehet-e királyság az Európai Unió tagja? Fogós-ravasz eldöntendő kérdésre csak úgy sorakoztak a nemleges válaszok (szegény belgák, hollandok, dánok és a többiek …), és az sem bizonyult könnyen megválaszolható feladványnak, hogy hány nem EU-tagállammal határos Magyarország. Így aztán a helyzethez rugalmasan igazodva fokozatosan feladtunk abból az eredeti ambiciózus elképzelésünkből, hogy a szóróajándékokra tudatosan vadászó látogatókkal jól megvitatjuk az Európai Unió távlatos, 2020-as stratégiáját. Majd legközelebb.

 

Persze nem kell messzemenő következtetéseket levonni a történtekből, függetlenül attól, hogy a helyszín Budapest közepe, a felnőtt látogatók zöme pedig már 8 éve tapasztalhatja, hogy mi fán terem az Európai Unió és az európai állampolgárság.

 

Az azonban bizonyosnak látszik: sok-sok olyan alkalomra lesz még szükségünk ahhoz, hogy többet tudjunk arról az egyébként valóban nehezen áttekinthető és működő, Európai Uniónak nevezett konstrukcióról, melynek tagjai vagyunk. Ráadásul az EU – persze nem egyszer fantáziátlan és irodaszagú módon – igyekszik jobbik arcát mutatni felénk, próbál barátkozni velünk, 500 millió állampolgárral. Azért mi is tehetnénk egy-két lépést az ügyben.

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat