Hírek > Hírek Brüsszelből  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

KONZULTÁCIÓ AZ EURÓPAI POLGÁROKKAL
2012-07-06

Három éve adta ki az Európai Bizottság terjedelmes jelentését az európai állampolgárságról (European citizenship report). A dokumentum felülvizsgálata és a következő beszámoló előkészítésének részeként konzultációba kezdett az Európai Bizottság. Hozzászólni 2012. szeptember 9-ig lehet.

Az európai uniós tagsággal európai állampolgárság is jár, ami nem versenytársa a nemzeti állampolgárságnak, inkább kiegészíti azt. Az európai állampolgárságból (az Európai Unió tagországainak állampolgárainak) fakad részvételi joguk az Európai Parlamenti választásokon, petíciós joguk (az Európai Parlamenthez), és 2012. április 1-e óta ide tartozik az Európai Polgári Kezdeményezésben való részvétel/kezdeményezés joga is.

 

Az európai unió nemzetközi jellegéből fakadóan az Európai Bizottság olyan ügyekben kéri az állampolgárok véleményét, amiknek közös pontja a határon átnyúló jelleg, legyen szó szabad mozgásról vagy letelepedésről, nemzetközi telefonhívásokról (a roaming díjak maximumáról ma is van eu-s rendelet) fogyasztóvédelemről (itt elsősorban a más országban történő online vásárlásra kell gondolni), ösztöndíjakról vagy utazásról.

 

A konzultáció május 9-én indult és szeptember 9-ig tart, hozzászóláshoz egy online kérdőívet kell kitölteni itt: http://ec.europa.eu/your-rights-your-future. A határidő lejárta előtt az Európa Ház konzultációt szervez a kérdésről.

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat