Hírek > Hírek külföldről  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

VÉLEMÉNYEK A RIO+20 FENNTARTHATÓSÁGI VILÁGKONFERENCIÁRÓL
2012-07-06

Elkeserítőnek értékelték a brazíliai Rio de Janeiróban rendezett fenntartható fejlődési világkonferenciát civil szervezetek.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) Fenntartható Fejlődés Konferenciáját, közkeletű nevén Rio+20 konferenciát 2012. június 20-22. között rendezték meg a brazíliai Rio de Janeiróban mintegy 130 ország állam- és kormányfőinek részvételével.

 

A CIVICUS, a civil szervezetek Világszövetségének nyilatkozata nem csak a riói konferencia eredménytelenségét teszi kritika tárgyává, hanem megkérdőjelezi az egész jelenlegi kormányközi egyeztetési rendszert is arra vonatkozóan, hogy képes lenne a fenntarthatóság, az emberi jogok védelmére és a nem kormányzati szereplők részvételének biztosítására. Katsuji Imata, a CIVICUS megbízott főtitkára a nemzetközi együttműködés olyan, a részvételen és a civil szervezetek bevonásán alapuló rendszerét képzeli el, amelyben a társadalom leghátrányosabb rétegei is meghallgattatnak.

 

A riói konferencia mellett rengeteg kapcsolódó konferenciát szerveztek. Ezek közül kiemelendő a civil szervezetek külön, szintén Rióban rendezett párhuzamos csúcstalálkozója (People’s Summit). A június 15-22 között lezajlott konferencia záródokumentuma nem csak a (túl)fogyasztást ostorozza, hanem az egész kapitalista rendszert megkérdőjelezi és egy egyensúlyon, illetve egyenlőségen alapuló új társadalmi rendszer igényével lép fel. Az antikapitalista kiáltványnak is felfogható záródokumentum fogadtatása azért is lehet bizonytalan hazánkban és egész Kelet-Európában, mert a dokumentumból leginkább következő kommunistának titulált rendszert mi már kipróbáltuk egyszer, kevés sikerrel. (A piaci rendszert ostorozó társadalomkritika nem új, a honi fenntartható fejlődési stratégia társadalmi vitájában is otthonra talált. Lásd Stratégia helyett koncepció: http://www.eucivil.hu/article.php?pId=2100.)

 

Finomabban fogalmazott a riói konferenciáról a helyszínen három kapcsolódó rendezvényt is szervező Európai Gazdasági és Szociális Bizottság. A Rio+20 konferenciáról kiadott sajtóanyag üdvözli, hogy a zöld gazdaság fogalma bekerült a fenntartható fejlődés elősegítő ismérvek közé, viszont hiányolja a konkrét programokat és vállalásokat.

 

Addig is, amíg véleményt formálunk ajánljuk figyelmükbe ezt a videót a matematika és a társadalom viszonyáról:

http://www.youtube.com/watch?v=F-QA2rkpBSY

 

A CIVICUS nyilatkozata (angol):

https://civicus.org/en/media-centre/press-releases/963-disappointment-and-frustration-abound-in-rio

 

A riói civil konferencián elfogadott nyilatkozat (angol):

http://rio20.net/en/propuestas/final-declaration-of-the-people%E2%80%99s-summit-in-rio-20

 

Az EGSZB nyilatkozata (angol):

http://portal.eesc.europa.eu/rioplus20/Rioplus20@EESC/Pages/Rio+20-could-have-done-better,-but-the-road-from-Rio-is-as-important-as-the-road-to-Rio.aspx

 

A Rio+20 konferencia hivatalos nyilatkozata (angol):

http://daccess-dds-ny.un.org/doc/UNDOC/GEN/N12/381/64/PDF/N1238164.pdf?OpenElement

 

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat