Hírek > Hírek itthonról  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

EURÓPÁBAN ÉLNEK - HEBC ORSZÁGJELENTÉS 2012
2012-07-27

Kiszámíthatóság és versenyképesség kell jellemezze Magyarországot és egy közösen vállalt országstratégia sem ártana. 14. alkalommal adta ki országjelentését hazánkról az európai nagyvállalatokat tömörítő Európai Üzleti Tanács. A kiadvány bemutatójára 2012. július 19-én került sor Budapesten.

Egy hosszútávon kiszámítható ország nem csak a befektetők, hanem Magyarország érdeke is. Ehhez egy kormányzati ciklusokon átívelő országstratégiára van szükség, amit a társadalom is magáénak vall. Ehhez jövőkép is kell, így az elemzés, ami meghatározza az ország elé tűzött célokat 10-15 éves távlatban.

 

Ugyancsak fontos kérdés egy ország megítélésében a bizalom, annak megléte ill. hiánya. A kiadvány nem kertel: jelenleg nem kedvező Magyarország megítélése és a befektetői bizalmat csak az átláthatóság, a fenntarthatóság és a kiszámíthatóság állíthatja helyre. Az elemzés ugyancsak kiemeli a független média társadalom tájékoztatásában betöltött fontos szerepét is.

 

A válságból való kilábalás egyik sarokköve az emberi erőforrás megléte. Az értékelés szerint „a humán tőke Európa legértékesebb erőforrása”, egyben „Magyarország legfontosabb erőssége”. A képzett, egészséges és motivált társadalom növeli az ország értékét. Az elemzés üdvözli a munkahelyteremtésre irányuló kormányzati szándékokat azzal, hogy munkahelyeket a versenyszféra tud teremteni. Ebben a folyamatban a kormányzat szerepe a kiszámítható gazdasági környezet biztosítása.

Egy ponton továbbra is hátrányban vannak a magyar munkavállalók más országokhoz képest. Ez pedig az idegen nyelvek ismeretének alacsony szintje, pedig „a nyelvtudás egyfajta életbiztosítás”, így a tanulmány. A tanulmány szintén kiemeli a tanárok (és nem csak a nyelvtanárok) társadalmi megbecsülésének szükségességét.

 

Az európai integrációról szólva a jelentés hangsúlyozza, hogy az európai uniós tagság után nyolc évvel fontos lenne, ha a társadalom is az európai közösséghez tartozónak, európai polgárnak érezné magát, ami ahhoz is hozzájárul, hogy „megismerjük és elfogadjuk más nemzetek értékeit, megkülönböztetéstől mentesen és toleránsan gondolkodjunk”.

 

A Magyar Európai Üzleti Tanács éves jelentése:

http://www.hebc.hu/wp-content/uploads/2012/07/HEBC-Report-2012_Living-in-Europe.pdf

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat