Hírek > Hírek Brüsszelből  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

KONZULTÁCIÓ AZ ÁTLÁTHATÓSÁGI NYILVÁNTARTÁSRÓL
2012-07-27

Egy éve egyesítette a lobbistákat felsoroló nyilvántartását az Európai Parlament és az Európai Bizottság. A civil szervezeteket is szép számmal tartalmazó közös Átláthatósági Nyilvántartás egy éves tapasztalatairól nyílt konzultáció zajlik.

Az Európai Parlament 1996-ban, az Európai Bizottság 2008-ban vezetett be lobbi nyilvántartást, amit 2011-ben egyesítettek. A nyilvántartás azon személyek és szervezetek jelenleg több mint 5100 nyilvántartottat tartalmazó gyűjteménye, akik önként regisztrálták magukat és valamilyen uniós politikát szeretnének befolyásolni. Ez természetes dolog, az európai uniós szemlélet azonban arra sarkall, hogy a lobbi-tevékenység minél átláthatóbban történjen.

 

Magyarországi székhellyel 59 regisztrált szervezet ill. személy regisztráltak az adatbázisba. Messzemenő következtetéseket ebből nem igazán lehet/tudunk levonni, azt viszont bátran állítjuk, hogy a felsorolás az érdekestől az eklektikusig ívelő minősítésben inkább az utóbbi jelzőt kívánja. Abból a szempontból viszont kifejezetten hasznos, hogy jobban megismerjünk az adatbázisban regisztrált egy-egy szervezetet. (http://europa.eu/transparency-register/index_hu.htm)

 

A jelenlegi konzultáció célja, hogy a nyilvántartás-összevonás utáni egy év tapasztalatait és hozzájáruljon a nyilvántartásról szóló éves jelentés elkészítéséhez. A konzultáció nyitott, 2012. augusztus 31-ig tart, azon bárki, így nem regisztrált civil szervezetek is részt vehetnek.

 

A konzultáció honlapja:

http://ec.europa.eu/transparency/civil_society/consultation/transparency_register_hu.htm

 

Hasonló cikkek:

 

ÚJ LOBBIZÁSI SZABÁLYOK AZ EU-BAN

http://eucivil.hu/article.php?pId=1462

 

REGISZTER ÉS ETIKAI KÓDEX

http://eucivil.hu/article.php?pId=1343

 

CONECCS

http://eucivil.hu/article.php?pId=81

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat