Hírek > Hírek itthonról  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

GENERÁCIÓS KÜLÖNBSÉG: LESZ-E ATOMHÁBORÚ VAGY NEM?
2012-08-10

1945. augusztus 6-án Hirosima, augusztus 9-én Nagaszaki japán városokra dobott le az amerikai légierő atombombát. A több mint 200 ezer közvetlen halálos áldozattal járó atomtámadások 67. évfordulóján világszerte, így Magyarországon is megemlékezéseket tartottak kiállva a nukleáris fegyvermentes világért.

A második világháborút követően viszonylagos béke volt és van Európában, és az elmúlt több mint 60 évben az egész kontinensre kiterjedő fegyveres konfliktusra egyáltalán nem került sor (háborúk, fegyveres konfliktusok sajnálatos módon voltak, gondoljunk csak a Magyarország szomszédságában a 90-es évek délszláv háborúira, de ezek szerencsére földrajzi értelemben behatároltak maradtak). Talán ez az oka annak az örömteli fejleménynek, hogy a fiatalabb generációk esetében teljesen hiányzik a háborús gondolkodás. Nem volt ez mindig így.

 

Papp Gábor, a BBC History világtörténelmi szaklap főszerkesztője egy budapesti megemlékezésen arra emlékezett vissza, hogy gyerekkorában, a 40-50-es években teljesen természetesenek tűnt, hogy lesz (újabb) háború. Ez a kétpólusú világrendszerben a közgondolkodás természetes része volt. Ma azonban ez a háborúra való, elsősorban nem konkrét, hanem lélektani készülődés eltűnt a mindennapokból, ami örömteli.

 

Az idősebb generációk feladata az, Papp szerint, hogy saját, akár háborúval kapcsolatos élményeiket is átadják a fiataloknak. Erre azért van szükség, hogy a fiatalabb generációk közvetlen információkkal rendelkezzenek a háborúk borzalmairól és ha a jövőben a háború és a béke között kellene választaniuk, akkor ne legyen kétséges választásuk.

 

2012 a tevékeny időskor és a nemzedékek közötti szolidaritás témájának szentelt év az Európai Unióban. Ez kitűnő keretet adhat a nemzedékek közötti párbeszédnek. Ez a gondolat is kifejezésre jutott a Magyar Békeszövetség által a Hirosima-napon szervezett hagyományos dunai hajóúton.

 

Augusztus 6-án Sasaki Sadako-ra is emlékezünk

 

A hirosimai atomtámadást kislányként élte túl a helyszínen Sasako Sadaki. Az akkor két éves Sadako tíz évvel később betegedett meg, a sugárzás következtében leukémiát diagnosztizáltak nála.

 

A japán legenda szerint ha valaki 1000 papírdarvat meghajtogat, akkor kívánsága teljesül. Sadako elkészítette a darvakat abban a reményben, hogy felgyógyul és béke lesz a világban. Kívánsága azonban nem teljesülhetett és 1955-ben meghalt, azonban története és a papírdarvak a béke szimbólumává váltak. Emlékét szobor őrzi a hirosimai Békeparkban.

 

2012. augusztus 6-án, az atomtámadás 67. évfordulóján ismét megemlékezést tartottak Hirosimában, ahová az ENSZ főtitkára is elküldte békeüzenetét, kiállva a nukleáris leszerelés ügye mellett.

 

http://www.inesglobal.com/sadako.phtml

http://www.sadako-jp.com/EN_SADAKO_L.pdf

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat