Hírek > Hírek Brüsszelből  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

RENDBEN VOLT
2012-08-10

Az Önkéntesség Európai Évéről sok mindenkinek lehet véleménye; az Európai Bizottság külső tanácsadó céget is felkért az értékelésre. A jelentés elérhető az interneten.

Az önkéntesév alapvető célja az önkéntes tevékenység társadalmi elismertségének növelése volt. A jelentés szerint ez a célkitűzés megvalósult és a programok során olyan együttműködések jöttek létre, melyek hosszú távon is fennmaradhatnak.

 

Ugyanakkor hiányolja a jelentés a nemzeti szinten megvalósuló programok nemzetközi (európai) térbe helyezését. Az önkéntesév kiemelt projektjei esetében a nemzetközi együttműködés nem is volt kitűzött cél, de a jelentés szerint jó lett volna erre a gondolatra nagyobb figyelmet fordítani, ezzel is segítve a tapasztalatok cseréjét. A magyarországi program esetében ez biztosan nem igaz: az év elején az Európa Ház, a magyar kiemelt projekt koordinátora tanulmányutat szervezett az önkéntesév osztrák központi programjára busznyi hazai civilnek, közös tapasztalatcserét ütött nyélbe Pozsonyban a szlovák önkéntes szervezetek részvételével és Budapestre invitálta a önkéntes programok lengyel házigazdáit. Az eredményről magyar civilekből álló csoport tájékoztatta a brüsszeli EU-s intézményeket.

 

A jelentés kitér arra, hogy az év Európai Bizottság által fenntartott központi honlapja nem kapott elég figyelmet, elsősorban azért, mert a év eseményeit összefogó nemzeti testületek saját honlapjaik karbantartására inkább koncentráltak, mint a központ honlap gazdagítására.

 

Az Önkéntesség Európai Évéről szóló jelentés:

http://ec.europa.eu/citizenship/news-events/news/28062012_en.htm

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat