Hírek > Hírek Brüsszelből  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

ÚJ, ÖRÖKLÉST MEGKÖNNYÍTŐ UNIÓS SZABÁLYOK
2012-08-10

2012. július 27-én hirdették ki (jelentették meg az Európai Unió Hivatalos Lapjában) az új európai uniós öröklést könnyítő szabályokat. Ezek célja, hogy kevesebb jogi fejtörést okozzon egy másik uniós tagállamban tulajdonnal rendelkező családtag elhalálozása.

Az Európai Bizottság által javasolt, az Unión belüli öröklésre vonatkozó új rendeletet az uniós tagállamok 2012 júniusában fogadták el. A szabályozás megkönnyíti az európai polgárok számára a nemzetközi végakarat vagy örökség jogi kérdéseinek intézését. A szabályok jogbiztonságot nyújtanak a nemzetközi öröklésben érintett európai családoknak, akiknek száma évi 450 ezerre tehető. Mivel több mint 12,3 millió uniós polgár lakik másik uniós országban, a szabályok valószínűleg jóval több embert érintenek. A tagállamoknak mostantól három év áll rendelkezésükre ahhoz, hogy az új uniós szabályok érvényesülése érdekében kiigazítsák nemzeti jogszabályaikat.

 

„Miután megkönnyítettük az Unión belüli válási ügyekben érintett párok helyzetét, most ugyanezt tesszük azon családok esetében, akiknek egyik szerettük elvesztésének jogi következményeivel kell megbirkózniuk.” – nyilatkozta Viviane Reding bizottsági alelnök és a jogérvényesülésért felelős uniós biztos. „Az egyes uniós országok eltérő öröklési szabályai miatt jogi útvesztő alakult ki. A mostani jogszabály révén egyszerűsítjük az eljárásokat, és jogbiztonságot nyújtunk a polgároknak. Az uniós szabályozással megkönnyítjük annak megállapítását, hogy az egyes ügyekben melyik ország joga irányadó. Ez csupán egy példája annak, hogyan dolgozik az Európai Unió azon, hogy megoldja az európai polgárok mindennapos jogi problémáit, és pénzt takarítson meg számukra.”

 

Az új jogszabály jelentősen egyszerűsíti a nemzetközi öröklés lebonyolítását azáltal, hogy egyetlen kritérium – az elhunyt szokásos tartózkodási helye – alapján határozza meg a joghatóságot és a határon átnyúló ügyekben alkalmazandó jogot. Ez azt is lehetővé teszi a polgárok számára, hogy teljes körű jogbiztonság mellett előre gondoskodjanak az öröklésükről. A jogszabály emellett bevezeti az európai öröklési bizonyítványt, amely egyéb formalitások nélkül is érvényesíthetővé teszi az örökösi és hagyatéki vagyonkezelői jogállást az Unió egész területén. Ez jelentős előrelépést jelent a mostani helyzethez képest, amelyben a polgárok csak rendkívül körülményesen érvényesíthetik ezeket a jogokat. Gyorsabb és olcsóbb eljárások jönnek létre, amelyek időt és jogi költségeket takarítanak meg az emberek számára.

 

http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=IP/12/851&format=HTML&aged=0&language=HU

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat