Hírek > Hírek itthonról  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

NEMZEDÉKEK KÖZÖTTI SZOLIDARITÁS
2012-08-10

2012-t az Európai Unió a tevékeny időskor és a nemzedékek közötti szolidaritás európai évének nyilvánította. A programév derekán járunk.

Az év hivatalos honlapjának ismertetője szerint „a kezdeményezés célja, hogy rámutasson, milyen értékes hozzájárulást nyújtanak az idősebbek a társadalomhoz.” Miközben az európai év eseményei a tavaszi és várhatóan az őszi időszakra koncentrálódnak, éppen a nyári időszak az, ami megmutatja nagyapáink és nagyanyáink fontos társadalmi szerepét.

 

Nincs olyan nyugdíjasklub vagy egyesület, amely éves programja összeállításánál a nyári időszakra helyezné a hangsúlyt, ugyanis az idősebb generáció nem ér rá. Nem reprezentatív, egyben szubjektív felmérésünk szerint alapján a két hónapos iskolai nyári szünetben a gyerekek felügyeletének ellátásában nagy szerep jut a nagyszülőkre, így az európai év nevében szereplő szolidaritás az ő részükről automatikusan és tevőlegesen megvalósul.

 

A kérdés inkább az, hogy a fiatalabbak mennyire tisztelik az idősebbeket, aminek megválaszolásában inkább nem támaszkodunk a tömegközlekedésben tapasztalható generációs ellentétek rémisztő példáira, csak megjegyezzük, hogy az idősebbeknek akkor is illik átadni az ülőhelyet a buszon, ha azt ők külön nem kérik. Megérdemlik.

 

A tevékeny időskor és a nemzedékek közötti szolidaritás európai évének honlapja:

http://europa.eu/ey2012/ey2012.jsp?langId=hu

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat