Hírek > Programfelhívások  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

PARTNERSÉGBEN EURÓPÁVAL – EGY RENDEZVÉNY HÁROM FELVONÁSBAN
2012-08-21

Tavaly május óta működik az a mintegy 50 hazai civil szervezetet összefogó kezdeményezés, mely céljának a társadalmi szempontból fontos európai uniós fejleményekkel való foglalkozást tekinti. Őszi programsorozatunk nyitányaként is felfogható a „Platform az Európai Integrációért és a Civil Párbeszédért” hálózatunk következő, nyílt ülése, melyen előzetes bejelentkezést követően minden érdeklődőt szívesen látunk.

A program:

 

1. MÉRLEGEN AZ EURÓPAI UNIÓ – LAKOSSÁGI NÉZETEK A KÖZVÉLEMÉNY-KUTATÁSOK TÜKRÉBEN

 

Aligha tévedünk, ha úgy véljük: 2004 májusa, vagyis európai uniós tagságunk óta nem csak mi változtunk jócskán, hanem a lassanként 28 országot felölelő Európai Unió is. Hogyan látjuk-értékeljük ezeket a mindennapjainkat mindinkább átszövő és befolyásoló folyamatokat? Beszélhetünk-e társadalmunkban EU-s nyertesekről és vesztesekről? Tud-e érzelmeket kiváltani belőlünk az Európai Uniónak nevezett sajátos képződmény vagy csupán politikusok játszópályájának tekintjük?

 

Előadónkat, Závecz Tibort, az Ipsos Zrt. véleménykutatási igazgatóját arra kértük, hogy Tacitussal szólva „sine ira et studio”, vagyis harag és részrehajlás nélkül szóljon a lakosság körében végzett EU-s kutatása eredményeiről és válaszoljon kérdésekre is.

 

E programelem időtartama mintegy 60 perc.

 

2. VÉLEMÉNYNYILVÁNÍTÁS EURÓPAI UNIÓS JOGAINKRÓL

 

Nemcsak magyar, hanem európai uniós állampolgárként is vannak jogaink. Célszerű ismerni ezeket, hogy élni is tudjunk velük.

 

Az ügyben az Európai Bizottság három évente jelentést készít: beszámol, tájékozódik és tervez. E folyamat része az a széles körben meghirdetett kérdőíves konzultáció is, melybe rendezvényünk résztvevői is bekapcsolódhatnak. Az egyéni válaszadás mellett terveink szerint a vita alapján közös véleményt is megfogalmazunk, melyet a 2012. szeptember 9-i határidőig eljuttatunk Brüsszelbe.

 

A felkészülést elősegítendő érdemes ellátogatni az Európai Bizottságnak a kérdéssel foglalkozó honlapjára: http://ec.europa.eu/justice/opinion/your-rights-your-future/index_hu.htm

 

Erre a programrészre 30 percet szánunk.

 

3. VIGYÁZÓ TEKINTETÜNKET VESSÜK A 2014-2020-AS ÉVEKRE!

 

Forrás (leánykori nevén pénz) hiányos időkben egyre több civil szervezet gondolja azt szerte Európában, hogy az európai uniós pályázatok jelentenek gyógyírt szűnni nem akaró nehézségeikre. Így nem csoda, hogy egyre népszerűbbé válik többek között az „Európa a polgárokért” program (szépszámú magyar kedvezményezettel).

 

Napirenden van a program következő időszakra (2014-2020) szóló tervezetének vitája; ebbe kívánunk mi is egy közös állásfoglalás erejéig bekapcsolódni. És nem csak pénzről, hanem az EU civil programjainak irányáról, jellegéről és a lehetséges kedvezményezetti kör meghatározásáról van szó!

 

További információ: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=COM:2011:0884:FIN:HU:PDF

 

Az eszmecsere tervezett időtartama 30 perc.

 

Megjegyzés: a 2. és 3. programelemmel kapcsolatban a bejelentkezett résztvevőknek előzetesen állásfoglalás-tervezetet küldünk.

 

A részvétel ingyenes. Jelentkezési határidő: 2012. augusztus 28. 18.00 óra.

 

Rendezvényünk időpontja: 2012. augusztus 30. (csütörtök), 10.00-12.00 óra

Helyszíne: Európa Pont (az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének épületében)

Millenáris Park, 1024 Budapest, Lövőház u. 35. (a Mammut bevásárlóközpont mögött, legközelebbi metrómegálló: Széll Kálmán tér, M2)

Szervező: Platform az Európai Integrációért és a Civil Párbeszédért

Házigazda: Európa Ház

További információ: info@eucivil.hu

Jelentkezési lap:

https://docs.google.com/spreadsheet/viewform?formkey=dFRZZlpOR2c1R2xsa1VIWUdqRnh0Ymc6MA#gid=0

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat