Hírek > Hírek itthonról  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

AZ EU PLATFORM JAVASLATAI AZ EURÓPAI POLGÁRSÁGRÓL
2012-09-03

Az Európai Bizottság konzultációjára válaszolva a Platform az Európai Integrációért és a Civil Párbeszédért hazai civil hálózat állásfoglalást készített. A több mint 50 hazai civil taggal rendelkező hálózat többek között javasolja, hogy a konzultáció után elkészítendő és várhatóan 2013 májusában megjelenő beszámolót az EU minden hivatalos nyelvére fordítsák le, ugyanis a korábbi, 2010-es hasonló dokumentum csak angolul, franciául és németül érhető el.

A közös civil állásfoglalás szorgalmazza, hogy közös európai listára is lehessen szavazni az európai parlamenti választásokon, ami nagyobb esélyt adna arra, hogy az EP-képviselők megválasztásakor az európai és ne a helyi ügyeké legyen a főszerep. Szintén a választásokhoz kapcsolódik az a javaslat, amely szerint a (nemzeti) országgyűlési választásokon azok is szavazati jogot kapnának, akik uniós állampolgárként egy másik tagállamban laknak (viszont annak nem állampolgárai).

 

Az állásfoglalás javasolja az európai uniós jog és állampolgárság iskolai tanrendbe illesztését, ehhez kapcsolódó tananyagok fejlesztését.

 

Több ponton kitér az állásfoglalás az Európai Unió és az azt alkotó társadalmak viszonyára. Erősíteni szeretné a partnerségen alapuló együttműködést az EU-intézmények és az állampolgárok ill. szervezeteik között és nem utolsó sorban több forrást biztosítana az EU-állampolgársághoz kapcsolódó ismeretterjesztésben, mert „uniós jogaink megismertetéséhez, elsajátításához és gyakorlásához nélkülözhetetlen a megfelelő anyagi feltételek biztosítása.” – szól az állásfoglalás.

 

Az állásfoglalás teljes szövege:

http://www.eucivil.hu/article.php?pId=2166

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat