Hírek > Hírek Brüsszelből  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

1 LABIRINTUS, 5 VÁROS, 7 NAP
2012-09-27

Egyet sem. Ez az általános válasz egy ártatlan érdeklődő részéről, amikor azt a kérdést teszik fel, hogy hány nyugat-balkáni országot tudna felsorolni. Az eredmény nem meglepő annak ellenére, hogy az Európa Unió további, a nyugat-balkáni térséget is magába foglaló bővítése továbbra is napirenden van, de mégis elgondolkodtató, mert hazánk fiai és lányai milliószámra töltik a vakációt a horvát tengerparton, márpedig Horvátország a fenti kategóriába esik. Az Európa Ház EU-bővítéssel foglalkozó regionális programja ezen kíván változtatni.

Keresve sem lehetne nehezebb témát találni európai uniós ügyekben, mint az EU további bővítése. Az Európa Ház nemzetközi együttműködésben megvalósított egyik projektjének viszont éppen ez a célja: a csatlakozni kívánó nyugat-balkáni országok megismertetése az EU-tagországok közvéleményével. A program leglátványosabb része egy öt országot meglátogató busztúra volt a környékbeli EU-tagországokba, ahol öt helyszínen felállították az EU-bővítés labirintusát 2012. szeptember 9-15. között.

 

A túra, melyen a hét nyugat-balkáni ország egy-egy civil szervezeti képviselője is részt vett Budapesten kezdődött, a száz négyzetméteres, műanyag csövekből és ponyvákból készített labirintust a Nyugati téren, a WestEnd bevásárlóközpont előtti téren állították fel a szervezők. A labirintusba betérve az érdeklődő járókelőknek tíz kérdésre kellett válaszolniuk nem meglepő módon az Európai Unióval és a Nyugat-Balkánnal kapcsolatban, a válaszadást információs táblák segítették.

 

A kérdések feltevésénél fő szempont volt, hogy 1. viszonylag egyszerűek legyenek és 2. ne tartalmazzanak a délszláv térségben kényes/konfliktusos ügyeket. Mint utóbb kiderült ez utóbbit lehetetlen volt betartani. Az ártatlannak tűnő kérdésre, hogy melyik a Nyugat-Balkán legmagasabb hegycsúcsa a helyes válasz a Korab-csúcs (2764 m) az albán-macedón határon. A túrán résztvevő albán delegátus rögtön megjegyezte, hogy a csúcs Albániában van és nem a határon (a Google maps alapján igaza van), ettől függetlenül viszont ez a hegy a macedónok szempontjából is kiemelt jelentőségű, mert a macedón címerben is szerepel.

 

A labirintusból kitalálva a látogatók különböző információs anyagokhoz, receptekhez juthattak a nyugat-balkáni országokról és az utcai rendezvények elmaradhatatlan kellékeit, a szóróajándékokat is magukkal vihették. Barabás Miklós, a programot szervező Európa Ház igazgatója szerint az állampolgárok tájékozottsága előfeltétele a további EU-bővítésnek attól függetlenül, hogy a Nyugat-Balkán jövőbeni EU-tagságában minden bizonnyal nagyobb szerepet játszik a térség békéje és stabilitása (lásd: Birodalmi érdek: EU-bővítés a Nyugat-Balkánon http://www.eucivil.hu/article.php?pId=2141).

 

A túra következő állomása Pozsony (szeptember 10.), Bécs (szeptember 11.), a szlovén főváros Ljubljana (szeptember 13.) és végül a helyi termékek bemutatójára kihegyezett Friuli Doc Fesztivál keretében az észak-olaszországi Udine volt. Ez utóbbi a labirintus-túra fénypontja volt, egy nap alatt több mint ezer olasz látogatta meg és talált ki a fesztivál főterén felállított labirintusból. Minden labirintus-helyszín egyik fénypontja volt a helyi cukrászok által készített 200 szeletes Európa-torta. A nemzetközi együttműködés iránt fogékonyak számára szinte felemelő pillanatként is értékelhető, amikor egy japán turistacsoport a kazah kick-boksz válogatottal karöltve és a kezdeti visszafogottságát leküzdve puncstortát habzsol a pozsonyi belvárosban, miközben a szlovák idegenvezető röviden ismerteti a nyugat-balkáni országok rögös történelmét.

 

A túrát részt vevő nyugat-balkáni képviselőtől úton-útfélen felmerült a jugoszláv nosztalgia (Albániát kivéve, ami nem volt Jugoszlávia része). Bár a legtöbb érintett országban egyre kisebb mértékben, de vannak, akik ma is jugoszlávnak vallják magukat. Erre legfőbb bizonyítékul a programok helyszíneit összekötő buszút során rendszeresen elhangzott „Jugoszlávia, Jugoszlávia” kezdetű örökbecsű sláger szolgált a montenegrói, horvát, szerb és bosnyák résztvevő tolmácsolásában. Sladjan, aki boszniai illetőségű, szerb felmenőkkel és muszlim feleséggel rendelkezik az elmúlt húsz évben leginkább azt fájlalja, hogy Jugoszlávia felbomlásával elvették tőle a nemzetiségét.

 

Egy ilyen rendezvény-sorozat arra is jó alkalom, hogy bizonyítottnak lássuk: az európai uniós tagság nem egységesíti a hozzáállást/attitűdöt, a kulturális különbségek megmaradnak: az osztrákok inkább visszafogottak és akkor sem kérdeznek, ha a kíváncsiság majd’ szét veti őket, a szlovénoknál simán lehet felsőkategóriás autókat teherautóval előzni az autópályán (nem, tényleg nem előznek vissza), a szlovákok érdeklődők (és projekt szlovák partneréről nem túlzás azt állítani, hogy a legmegbízhatóbb partner, ugyanis Pozsony volt az a helyszín, ahol minden az előzetes megállapodásnak megfelelően, percre pontosan működött), a magyaroknál pedig ismét beigazolódott az az ősi tapasztalat, hogy lehetetlen akkora tortát készíteni, ami percek alatt ne fogyna el.

 

Az Európa Ház EU-bővítési programja 2012 decemberében zárul és a tervek szerint jövőre folytatódik, immár az Európai Unió és a nyugat-balkáni országok határon átívelő programok szervezésével.

 

A cikk képei a facebook-on:

https://www.facebook.com/CivilTrustBuilding

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat