Hírek > Hírek Brüsszelből  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

AZ EURÓPAI UNIÓ KAPTA A NOBEL-BÉKEDÍJAT
2012-10-17

A Norvég Nobel Bizottság 2012-ben az Európai Uniónak adományozta a Nobel-békedíjat hat évtizedes munkájáért, amely révén hozzájárult a béke és a megbékélés, a demokrácia és az emberi jogok előmozdításához.

„Óriási megtiszteltetés, hogy idén az Európai Unió kapta a Nobel-békedíjat. A díj a lehető legrangosabb elismerése az uniós integráció mögött húzódó politikai hajtóerőnek: annak az egységes erőfeszítésnek, amellyel az európai uniós államok egyre bővülő köre törekszik a háborúk és viszályok elkerülésére, hogy közösen megteremtsék a kontinensen a békét és a jólétet. A díj nem csupán az integrációs projektnek és a közös érdeket megtestesítő intézményeknek szól, hanem az Unió mind az 500 millió polgárának.” – jelentette ki közös nyilatkozatában az Európai Tanács elnöke és az Európai Bizottság elnöke.

Matt nem búsul

A Nobel Bizottság 231 jelölt (188 személy és 43 szervezet) közül választott idén. A jelöltek listája nem nyilvános de tippünk szerint szerepelt rajta Matt Harding. Hogy kicsoda Matt? A kérdés nem az, hogy kicsoda, hanem hogy hol van. A videójáték-fejlesztőből internet-sztárrá avanzsált amerikai világkörüli útjain helyi lakosokkal táncol, hogy aztán videót összeállítva megossza élményeit a YouTube-on. 2008-as videóját több mint 44 millióan nézték meg (http://www.youtube.com/watch?v=zlfKdbWwruY), a 2012-esben Budapest is szerepel (http://www.youtube.com/watch?v=Pwe-pA6TaZk). Az egyre növekvő rajongó-tábor az emberi összetartozás prófétájaként tiszteli és az idei Nobel-békedíjra is jelölték. Matt azonban nem sértődött meg a Norvég Nobel Bizottság döntésén és gratulált a nyertesnek. Hasonlóan járt el az Európa Ház is, üdvözölve az Európai Unió intézményeinek vezetőit.

http://ec.europa.eu/magyarorszag/news/20121015_eu_nobel_bekedij_hu.htm

http://nobelpeaceprize.org

http://www.wherethehellismatt.com

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat