Hírek > Hírek itthonról  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

2013: A POLGÁROK EURÓPAI ÉVE
2012-11-12

Az európai állampolgárság huszadik évfordulója lesz jövőre. Ennek apropóján lesz 2013 az Polgárok Európai Éve. Nagyszabású ünneplés helyett információra van szüksége az Európai Unió 500 millió állampolgárának. Erről is szólt a Platform az Európai Integrációért és a Civil Párbeszédért hálózat 2012. október 30-i budapesti rendezvénye.

Kettős állampolgárság
Az Európai Unió (az EU-tagállamok) minden állampolgára automatikusan uniós állampolgár is. Az uniós állampolgárság teszi lehetővé a különböző uniós szabadságjogok gyakorlását, így például a tagállamok közötti szabad mozgást. Például magyarként szabadon költözhetünk másik tagállamba, ahol részt vehetünk nem csak az európai parlamenti, hanem a helyhatósági választásokon is. Az európai év célja, hogy ezekről a jogokról – és persze még másokról is – tájékoztassa elsősorban azokat, akik egy másik EU-tagállamban kívánnak tanulni, dolgozni, letelepedni.
2009-es adatok szerint mintegy 12 millió közvetlen érintett van, akik egy másik tagállamban laknak. De az uniós állampolgárság azoknak is segítséget nyújt, akik olyan országban szorulnak konzuli segítségre, ahol saját országuknak nincs nagykövetsége.

Az Európai Parlament támogatja
Az Európai Parlament a Polgárok Európa Évéről 2012. október 23-án fogadott el javaslatot (518 igen, 63 nem, 19 tartózkodás). Perger István, a rendezvénynek is otthont adó Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének osztályvezetője arról adott tájékoztatást, hogy az Európai Parlament kedvező döntése nyomán megteremtődik az Európai Év jogi alapja. Egyben bemutatta az Európai Bizottság „Európa Önökért és az Ön jogaiért” című kiadványát, ami az egységes piacon való vállalkozóként történő érvényesülés lehetőségei mellett gyakorlati példákkal illusztrálja az állampolgárok európai jogait a munkavállalástól a gépjármű-adásvételig.

Majd’ 100 fillér
Herczog Edit európai parlamenti képviselő, a rendezvény előadója elmondta, hogy a polgárok éve sikeréhez elengedhetetlen feltétel a civil szervezetek bevonása; az állampolgárokkal való kapcsolat nem képzelhető el nélkülük. A civil szervezetekre azért is szükség van, hogy minél szélesebb körben legyen lehetőség megbeszélni az EU-tagság következményeit nem csak a jogok, hanem a kötelezettségek oldaláról megközelítve annak érdekében, hogy az állampolgárok világosan lássák helyzetüket.
Nem könnyű feladat, főleg nem az anyagiakat tekintve, mert nem túl bőséges a 2013-as európai év finanszírozása. Ez 2012-ben előkészítésre 750 ezer, 2013-ban különböző programok megvalósítására 1 millió eurót jelent. A ránézésre sem túl nagy összeg (500 millió EU-állampolgárral és 283-as euró-árfolyammal számolva állampolgáronként mintegy 1 forint (0,35 eurócent)) megítélése még rosszabb, ha a korábbi európai évek finanszírozását nézzük. Az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság témával foglalkozó dokumentuma az európai évekre szánt összeg folyamatos csökkenésről számol be. 2010-ben (A szegénység és a társadalmi kirekesztés elleni küzdelem) még 17 millió eurót, 2011-ben (önkéntesség) pedig 11 milliót szántak. Az EGSZB szerint „a jelenleg tervezett […] összeg nem elégséges […] a célkitűzések megvalósításához.” De valószínűnek látszik, hogy a kocka el van vetve.

Szövetség
Az európai évek gyakorlatában nem újdonság, hogy a civil szervezetek is létrehozzák alkalmi együttműködésüket az adott év civil programjainak koordinálására. A Szövetség a Polgárok Európai Évéért 2013 már megkezdte munkáját. A francia hátterű Európai Civil Fórum által koordinált Szövetséghez eddig 48 európai szinten aktív ernyőszervezet csatlakozott.

A Szövetség által elfogadott kiáltvány szerinte az „összefogás elengedhetetlen ahhoz, hogy erősödjön az uniós polgárság gondolata, amely az egyéni jogokon alapuló megközelítésen túl magában foglalja a polgárok közös európai jövőképhez tartozásának gondolatát is.”

A Platform 2013-ban
Az ülés résztvevői osztották azt a véleményt, hogy a Polgárok Európai Éve jó lehetőséget kínál az értelmes cselekvésre mind hazai, mind európai szinten. Természetes dolog, hogy ez a két vonulat nem párhuzamosan fut (és majd valahol a végtelenben találkozik), hanem egymás hatását erősítve egyre több ponton találkozik. Ezt a folyamatot kívánja erősíteni a Platform kidolgozás alatt álló munkaterve; az ezzel foglalkozó vita során számos megszívlelendő javaslat fogalmazódott meg. Hírlevelünkben tájékoztatást adunk majd a munkatervről.

 

A kiáltvány teljes szövege (magyarul):
http://www.civic-forum.fr/site/images/stories/pdf/eyca2013_manifesto_hu.pdf

Az Európai Parlament javaslata:
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=COM:2011:0489:FIN:hu:HTML

Az EGSZB véleménye:
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:C:2012:181:0137:01:HU:HTML

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat