Hírek > Hírek külföldről  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

125 ÉVES AZ ESZPERANTÓ NYELV
2012-11-12

Az eszperantó a ma legtöbbek által használt mesterséges nyelv. A 2012-ben 125 éves nyelv használói számos konferenciát szerveztek világszerte.

97. alkalommal rendezték meg az eszperantisták világkongresszusukat 2012 augusztusában. A helyszín Vietnam fővárosa, Hanoi volt, ahol Probal Dasgupta, az Egyetemes Eszperantó Szövetség elnöke beszédében hangsúlyozta, hogy a kultúrák közötti párbeszéd segíthet a békés egymás mellett élésben. Az európai találkozóra a tengerparti Galwayben (Írország) került sor 2012 júliusában, ahol szintén szó volt az eszperantó nyelv egyik legfontosabb üzenetéről, a béke iránti igényről.

Az egyik első európai polgári kezdeményezés (EPK) is az eszperantó nyelvhez kötődik. Az Európai Eszperantó Unió az EPK életbe lépésével egy időben, 2012. április 1-én nyújtotta be kezdeményezését az Európai Bizottsághoz az Európai Unió himnuszának eszperantó nyelven történő énekléséről. Az Európai Bizottság azonban elutasította a kezdeményezést (így az egy millió támogató aláírás összegyűjtésének megkezdésére nem kerül sor) azzal az indoklással, hogy a kezdeményezésnek nincs meg a jogi alapja.

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat