Hírek > Hírek Brüsszelből  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

EURÓPAI SZAVAZÁS MÁJUSBAN?
2012-11-23

A lisszaboni szerződés 2009-es hatályba lépése óta először kerül majd sor európai parlamenti választásokra 2014-ben. A korábbi elképzelés szerint az EU akkor már 28 tagállamában (Horvátország a tervek szerint 2013. július 1-én válik teljes jogú taggá) 2014. június 5-e és 8-a között kerül sor az EP választásokra.

Az Európai Parlament most csütörtökön elfogadott állásfoglalása szerint a választásokra kicsit korábban, 2014. május 15-18 vagy május 22-25-e között kerülne inkább sor. A határozatot 316 igen, 90 nem és 20 tartózkodás mellett fogadták el a képviselők.

 

De mi indokolná ezt a változást? A kérdésre a választ a Lisszaboni Szerződésben találhatjuk meg. A 18-as cikk 7-es bekezdése szerint „az európai parlamenti választások figyelembevételével és a megfelelő egyeztetések lefolytatása után az Európai Tanács minősített többséggel eljárva javaslatot tesz az Európai Parlamentnek a Bizottság elnökének jelölt személyre vonatkozóan. Ezt a jelöltet az Európai Parlament tagjainak többségével választja meg.” Mindez tehát azt jelenti, hogy nincs új Európai Bizottsági vezető addig, amíg személyét az új Európai Parlament jóvá nem hagyja.

 

Az elképzelést támogató képviselők szerint egy rövidebb, de intenzívebb kampányt kellene folytatni 2014 év elején. A májusi EP képviselői szavazások után pedig az új Európai Parlament még a nyári szabadságok megkezdése előtt meghallgathatná a Bizottság elnökének jelölt személyt, aki így nyáron összeállíthatná javaslatát az új Európai Bizottság tagjaira. Az ő meghallgatásukra e szerint a menetrend szerint már 2014 kora őszén sor kerülhetne. Az új Bizottság így 2014. november 1-vel kezdené meg munkáját.

 

Mindez azzal is összefüggésben van, hogy a legutóbbi, 2009-es EP választásokon a választók mindössze 43%-a vett részt. Ez a legalacsonyabb szám azóta, hogy 1979-ben bevezették a közvetlen európai választásokat. Az EP két legnagyobb frakciója (az Európai Néppárt és az Európai Szocialisták) már korábban bejelentette, hogy még az EP választások előtt megnevezi jelöltjét a Bizottság élére, hogy ezzel is növelje a választásokon résztvevők számát.

 

A javaslat egy másik érdekes eleme szerint a következő Bizottság tagjait a már megválasztott új Európai Parlament tagjai közül kellene megválasztani. A képviselők szerint ezzel erősíteni lehetne az európai intézmények legitimitását (jelenleg a nemzeti kormányok jelölnek a biztosi posztokra). Egy másik, ehhez kapcsolódó javaslat azonban azt mutatja, hogy még a képviselők sem teljesen biztosak abban, hogy a kormányok hajlandóak kiengedni kezükből ezt a lehetőséget: e szerint a kormányoknak – ha már jelölnek – a biztosi posztra egy férfi és egy női jelöltet is állítaniuk kellene az egyenjogúság jegyében.

 

Talán nem véletlen, hogy 2013 az Európai Polgárok Éve lesz ...

 

Az Európai Parlament által elfogadott határozatról:

http://www.europarl.europa.eu/news/en/pressroom/content/20121121IPR56164/html/2014-elections-give-European-voters-bigger-say-on-Commission-say-MEPs

 

A lisszaboni szerződésről:

http://europa.eu/lisbon_treaty/full_text/index_hu.htm

 

Az Európai Polgárok Évéről:

http://ec.europa.eu/citizenship/european-year-of-citizens-2013/index_en.htm

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat