Hírek > Beszámoló programokról  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

AZ EURÓPAI UNIÓ: MEGKERÜLHETETLEN KÉRDÉS A CIVIL EGYÜTTMÛKÖDÉSBEN IS
2003-02-03

A kormányzat-civil együttmûködés volt a témája annak a tanácskozásnak, melyet 2003. január 28-án tartottak Budapesten a Földmûvelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium dísztermében. Házigazda Miniszterelnöki Hivatal Kormányzati Informatikai és Társadalmi Kapcsolatok Hivatal Civil Kapcsolatok Fõosztálya volt.

A tanácskozás annak a folyamatnak volt egyik fontos állomása, amely 2001 közepén indult és azt célozza, hogy létrejöjjön a kormányzat és a civil szervezetek között egy hosszútávú megállapodás, közös munkával megalkossák a civil szervezetek érdekképviseletét és kerüljön elfogadásra a Nemzeti Civil Alapprogram, amely évi mintegy 6 milliárd forinttal támogatná a civil szervezeteket.

Kiss Elemér, a Miniszterelnöki Hivatalt vezetõ miniszter, felszólalásában kitért az európai uniós csatlakozásra is. Elmondta, hogy a kormány legfontosabb feladata 2003-ban az EU-csatlakozásra való felkészülés. Arra törekednek, hogy a lakosság minél nagyobb számban és minél tájékozottabban vegyen részt a 2003. április 12-i uniós népszavazáson.
Kijelentette: „Nem volt még olyan állam, amely csatlakozott az Unióhoz és ez ne vált volna a javára.” Hozzátette: a civil szervezetek együttmûködése a kormányzattal célszerû, hiszen jelentõs szerepet játszanak a tájékoztató és felvilágosító munkában. Kérte a civileket, hogy ebben legyenek a kormányzat segítségére.

Baja Ferenc, a Miniszterelnöki Hivatal civil ügyekért felelõs politikai államtikára elmondta, hogy a kormányzat EU-csatlakozással kapcsolatos kommunikációs stratégiája a decentralizáció elvét követi, ami praktikusan a civil szervezetekkel való együttmûködést teszi megkerülhetetlenné a helyi szinteken. Hozzátette, hogy az EU Kommunikációs Közalapítvány forrást különít el civil szervezetek részére, melyhez pályázat útján lehet majd hozzájutni. Ezért egy civil szervezetekbõl álló bizottság felállítását szorgalmazta, amely részt vehet a pályázati feltételrendszer kidolgozásában.

További információ a civil együttmûködésrõl:
www.civilegyuttmukodes.hu 

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat