Hírek > Hírek Brüsszelből  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

KÖLTSÉGHATÉKONY ÍR ELNÖKSÉG
2013-02-26

2013 első félévében Írország tölti be az EU soros elnöki tisztét. Írország nem könnyű pillanatban veszi át a stafétabotot Ciprustól.

2013 első félévében Írország tölti be az EU soros elnöki tisztét. Írország nem könnyű pillanatban veszi át a stafétabotot Ciprustól, de mindenképpen helyzeti előnyben van, mivel 1973 óta – amikor felvételt nyert az EU-ba – immár hetedik alkalommal tölti be ezt a tisztet. Az ír kormány, az ország anyagi helyzetére is tekintettel ún. „költséghatékony” elnökséget hirdetett meg. A gyakorlatban ez többek között azt jelenti, hogy az elnökségi időszak alatt tervezett 1600 megbeszélésből csak 180-ra kerül sor Írországban, a legtöbb a Dublini Kastélyban, a többinek Brüsszel lesz a helyszíne. Az elnökségi programot, illetve a hagyományos elnökségi „Ki kicsodát” nem nyomtatták ki, ezek a dokumentumok letölthetők a honlapról. A megbeszéléseken nem palackozott, hanem csapvizet szolgálnak fel és korlátozták a szétosztandó jegyzettömbök, tollak és egyéb ajándéktárgyak számát is.

Essen néhány szó a tartalomról is: az ír elnökség legfontosabb kihívásán talán már túl is esett, amikor február 8-án a tagállamok állam- és kormányfői döntöttek a 2014-2020 közötti költségvetésről. Feladat azért még maradt: a fiatalok munkanélkülisége elleni küzdelem, ennek részeként az új Erasmus mindenkinek program véglegesítése, a nyugdíjak „hordozhatósága”, valamint a külföldi bizonyítványok és oklevelek elismerése mind az étlapon szerepel, de a zöld gazdaság és kutatás, valamint a digitális egységes piac is közel áll az ír elnökség szívéhez.

Az ír elnökségről a hazai civil szervezetek számára az Európa Ház Kevin Dowling ír nagykövet részvételével májusban tájékoztatót szervez Budapesten.

Az ír elnökség hivatalos honlapja: http://eu2013.ie/

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat