Hírek > Egyéb hírek  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

2003 A FOGYATÉKOSOK ÉVE EURÓPÁBAN
2003-02-03

Több mint 37 millió fogyatékos él az Európai Unióban, ami az összlakosság mintegy 10 százalékát jelenti. Bár egyes tagországokban a fogyatékosok társadalmi integrációja magasnak mondható, mégis sokan érzik úgy, hogy sokszor indokolatlan hátrányba kerülnek a többséggel szemben.

Annak érdekében, hogy növeljék a társadalmi szolidaritást a fogyatékosok iránt és törekedjenek az esélyegyenlõség kiteljesedésére, az Európai Bizottság a fogyatékosok európai szintû ernyõszervezetével, az Európai Fogyatékossági Fórummal (EDF) közösen kezdeményezte, hogy 2003 legyen a Fogyatékosok Európai Éve.

Az év során fesztiválok, tanácskozások, konferenciák, felvonulások színes kavalkádja hívja fel a figyelmet a fogyatékosok problémáira, melyet az EU-tagországokban nemzeti bizottságok koordinálnak kormányzati szereplõk és civil szervezetek részvételével. A felvételüket kérõ országokat is felkérték, hogy vegyenek részt az esemény-sorozatban, amit a tagországokhoz hasonló módon tehetnek meg.

A Fogyatékosok Európai Éve rendezvénysorozat nyitó eseményére 2003. január 26-án került sor az EU soros elnöki tisztét ellátó Görögország fõvárosában, Athénben. Innen indult útjára a kampány saját autóbusza, amely az év során az összes EU-tagállamban megfordul azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a fogyatékosok esélyegyenlõségének fontosságára. A busz utolsó állomása decemberben Olaszországban lesz.

További információ:
www.eypd2003.org
www.diamantopoulou.gr

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat