Hírek > Hírek Brüsszelből  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

VAN EGYMILLIÓ
2013-03-05

Egymillió aláírást gyűjtött az egyik európai polgári kezdeményezés. A vizes.

Történelmi dátum 2013. február 9-e az európai polgári kezdeményezés (epk) történetében. Ezen a napon adtak hírt arról, hogy átlépte a minimálisan szükséges egy milliós határt a vizet emberi jogként elismertetni és arról európai uniós jogszabályt alkotni kívánó, hivatalosan „A Víz és a szennyvízhálózat emberi jog! A Víz egy nyilvános jó, nem árucikk!”-nak elnevezett kezdeményezés.

A kezdeményezést egyik elsőként regisztrálta az Európai Bizottságnál az európai uniós szintű polgári kezdeményezést lehetővé tevő jogszabály 2012. április 1-i életbe lépése után annak gazdája, a Közszolgálati Szakszervezet Európai Szövetsége (EPSU). A megfogalmazás pontatlan: egy európai polgári kezdeményezést csak állampolgárok indíthatnak, így azt hivatalosan az EPSU elnöke jegyzi, és hat másik uniós tagállam állampolgárával alkotja a kezdeményezést civil részről felügyelő ún. állampolgári bizottságot.

Nem eszik olyan forrón az ivóvízben főtt krumplit

Az említett egy millió aláírás döntő része, több mint 830 ezer Németországból származik (február 4-i állapot). Ha ön szerint ez nem véletlen, akkor jól gondolja. Ugyanis a vizes kezdeményezés kiindulópontja a német főváros, Berlin, ahol az 1999-ben részlegesen magántulajdonba adott vízmű szerződésével kapcsolatban helyi népszavazást tartottak 2011 februárjában, kérve a szerződés nyilvánosságra hozatalát. Anélkül, hogy belemennénk további részletekbe, de megemlítve, hogy az Európai Unió tagállamaiban, így Magyarországon akár országon belül is eltérő konstrukcióban és tulajdonosi szerkezettel szolgáltatják a napi betevő ivóvizet (és vezetik el a szennyvizet) azt szerettük volna kiemelni, hogy a német közvélemény, annak is fővárosi része jelenleg érzékeny a vízi közmű témára és az őt élénken foglalkoztatja.

A témaválasztás beleillik abba az elgondolásba, hogy nagyon kevés olyan összeurópai téma van, ami minden európait azonos módon érint. Viszont sok olyan helyi téma lehet, ami európai szinten is „eladható”. Tippünk szerint nálunk az oktatás ma olyan téma, ami európai polgári kezdeményezésként az oktatásügy jelenlegi hazai társadalmi megítélése miatt bizton számíthatna a Magyarországról szükséges minimális számú aláírásra, szám szerint 16 500-ra. És lám: van oktatásüggyel foglalkozó kezdeményezés. A „Minőségi Európai Oktatás Mindenkinek” kezdeményezés témája az alap- és középfokú oktatás. Célja egy valamennyi európai számára elérhető, minőségi, pluralista oktatási modell létrehozása a közoktatásban és az Európai Érettségi bevezetése.

Visszatérve a vízhez. Nem meglepő tehát, hogy a vizes kezdeményezéshez kapcsolódó Facebook oldalról elérhető február 4-i összesítés szerint a német aláírók magasan vezetnek és teljesítik az országra vonatkozó minimum aláírás-számot, a 74 250-et. Azonban egy sikeres epk-hoz minimum hét tagország megfelelő számú állampolgárának írásos támogatására van szükség. Ebből február 10-én csak három volt (Ausztria, Belgium és Németország), őhozzájuk csatlakozott Szlovénia március elején. A kettős feltétel (1 millió aláírás, 7 ország) teljesítésére iparági vélemények szerint minden esély meg is van. Az EPSU százezer euróval támogatja az aláírásgyűjtést, sikeres online kampányt folytat (Facebook oldalát több mint 6000-n jelölték be), helyi rendezvényeket szervez és komolyan elkezdte az aláírásgyűjtést papír alapon is. Érdekesség, hogy Belgiumban az online gyűjtött aláírások kisebbségben vannak, amiben minden bizonnyal az játszik szerepet, hogy az EPSU brüsszeli irodájából egyszerűbb az utcán aláírást gyűjteni egy európai unióval átitatott közegben, mint bárhol máshol.

További aláírásokra a többi tagországból tehát még szükség van. A vizes kezdeményezés új célkitűzése a két millió aláírás összegyűjtése szeptemberig.

Csatlakozzon, írja alá Ön is (nevet és személyi igazolvány/útlevél számot kell megadni):

„A Víz és a szennyvízhálózat emberi jog! A Víz egy nyilvános jó, nem árucikk!” kezdeményezés
https://signature.right2water.eu/oct-web-public/?lang=hu

„Minőségi Európai Oktatás Mindenkinek” kezdeményezés
https://ec.europa.eu/citizens-initiative/ECI-2012-000008/public/signup.do?lang=hu

Az egy millió aláírás megoszlása tagállamonként 2013. február 4-én:
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=476841209045021&set=a.116121935116952.15284.109043239158155&type=1&theater

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat