Hírek > Hírek külföldről  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

KIÁBRÁNDULTAK EGYMÁSBÓL A KELET- ÉS NYUGAT-EURÓPAIAK?
2013-03-05

2013 év elején érdekes vitát kezdeményezett a Szlovák Atlanti Tanács által 2012-ben létrehozott Közép-Európai Közpolitikai Intézet (CEPI). A CEPI alapvető célja, hogy összekösse a régió tudósait, kutatóit, egyetemi oktatóit és elősegítse közös gondolkodásukat az euro-atlanti integráció jövőjéről. Az intézet 2013 februárjában jelentette meg Edward Lucas vitaindító esszéjét „Európa: mi történik keleten, ha a nyugat lemond róla?” címmel.

A gondolatébresztő tanulmány szerzője szerint a 90-es évek környékén, mind a nyugat-, mind a kelet-európaiak bizonyos illúziókkal rendelkeztek egymást illetően. Kelet-Európa előtt a nyugati demokráciák követendő példaként álltak és a biztos utat jelentették a nyugati életszínvonal mielőbbi eléréséhez. Nyugat-Európa pedig engedelmességre és eredményei méltánylására várt. Ez alapozta meg a régió csatlakozását a NATO-hoz, majd az Európai Unióhoz.

Ezek az érzelmektől átitatott, romantikus képek mára már a ködbe vesztek. A Nyugat szemében Kelet-Európa már nem az a heroikus hős, akinek barbár külseje nemes szívet takar. És természetesen a kelet-európaiak is másként néznek már a Nyugatra: az ír, a görög, a portugál vagy a spanyol pénzügyi válság nem jelent feltétlenül követendő példát. De nem csak pénzügyi vagy gazdasági kérdésekről van szó. Vajon tényleg Silvio Berlusconi Olaszországa lenne a követendő politikai példa a régióban? – teszi fel a kérdést a szerző.

Az esszé szerint ma már nem beszélhetünk egységes Kelet-Európáról, ahogy Nyugat-Európa országai sem minden kérdésben vannak azonos véleményen. Lengyelország például – már csak méreténél fogva is – jelentős európai tényezővé vált.

A szerző szerint Nyugat- és Kelet-Európa között a különbség leginkább a jogállamiság felfogásában van: a jogrendszer és az igazságszolgáltatás még mindig jobban működik a „régi” tagállamokban, mint az „újakban”.

Ami Európa, az Európai Unió jövőjét illeti, Edward Lucas nézete szerint a kelet-európai tagállamok inkább hajlanak a „közösségi” Európa, vagyis a szorosabb együttműködés felé. Nyugat-Európában azonban egyre több kormány szeretne „saját” útvonalat, egyéni elbírálást.

Az EU és a NATO ma már nem „nyugati” szervezetek. A kelet-európai tagállamok képviselői egyenlő jogokkal ülnek az asztal körül. Itt a soha vissza nem térő alkalom, hogy a régió megfelelő súllyal képviselje véleményét, jövőképét. Természetesen, ha van neki ilyen.

A tanulmány angol nyelvű teljes szövege innen letölthető:
http://www.cepolicy.org/articles/europe-what-happens-east-when-west-gives

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat