Hírek > Hírek Brüsszelből  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

NÖVEKVŐ BRIT EU- ÉS BEVÁNDORLÓ-ELLENESSÉG
2013-04-22

Az elsők között nyitotta meg munkaerőpiacát az Egyesült Királyság az Európai Unió 2004-es bővítésekor. A több százezerre tehető kelet-európai munkavállaló jó hivatkozási alapot ad az EU-ellenes retorikának.

2013. január végén tette David Cameron brit miniszterelnök azt a nyilatkozatát, melyben ígéretet tett arra, hogy a konzervatív kormány újraválasztása esetén népszavazást rendeznek a brit EU-tagságról 2017-ben. A növekvő európai uniós ellenesség fontos tényezője, hogy a brit politikusok országuk és saját, politikusi önrendelkezési jogaik csorbítását látják az EU-tagságban. Ezt úgy teszik társadalmilag eladhatóvá és értelmezhetővé, hogy az utóbbi időben egyre nagyobb mértékben hangsúlyozzák az EU-tagság hátrányait. Jelesül élesen kritizálják a kelet-európai bevándorlók jelenlétét és különösen azokat, akik jogosultság nélkül kívánják igénybe venni a brit jóléti társadalom szimbólumának számító ingyenes egészségügyet.
Nem ismeretlen retorika ez. A napokban elhunyt Margaret Thatcher első miniszterelnöksége előtti kampány-nyilatkozatában arról beszélt 1978-ban, hogy meg kell akadályozni, hogy az Egyesült Királyságot elárasszák a külföldiek. Igaz, akkor nem kelet-európaiakról, hanem a volt gyarmatokról (elsősorban a Karib-szigetekről és Ázsiából (Pakisztánból, Indiából)) érkező, amúgy brit állampolgársággal rendelkező emberekről volt szó. Valamint arról, hogy a második világháború emberveszteségei miatt fellépő munkaerőhiány a korábbi bevándorlást ösztönző politika miatt az 1970-es évekre szűnt meg véglegesen (és a korábbinál sokkal szigorúbb bevándorlási törvényt fogadtak el 1971-ben).

A mostani bevándorlás egészen más tőről fakad. Az Egyesült Királyság szinte egyedüliként (a másik két ország Írország és Svédország volt) döntött úgy a 2004-es EU-bővítéskor, hogy nem él a munkaerőpiac korlátozásának lehetőségével és azt teljesen megnyitja. Úgy számoltak, hogy a többi tagállamhoz képest előnyben lesznek és jól képzett munkaerőhöz és versenyelőnyhöz jutnak. Egy kutatás szerint 2004-2009 között mintegy másfél millió munkavállaló költözött az Egyesült Királyságba, akiknek mintegy fele hazatért, így kb. 700 ezer új állampolgár telepedett le Kelet-Európából (legtöbbjük Lengyelországból).
Megítélésük sokszínűségét jelzi a miniszterelnök párttársa, a londoni polgármester nyilatkozata, mely szerint az újonnan érkezett bevándorlók dolgosak, és követendő mintájául szolgálhatnak a lusta briteknek, egyben fontos szereplői a londoni vendéglátóiparnak, akiket nem lehet erőszakkal eltávolítani az országból, mivel teljesen legálisan tartózkodnak itt.

Nem politikai természetű adalék a helyi Csillag születik (Britain’s Got Talent) most indult hetedik évadának műsorában feltűnt Attraction mozgásszínház előadása, amit jelenleg a fogadóirodák a verseny legnagyobb esélyesének tartanak. Kelet-európai, pontosabban hazai vonatkozás, hogy az előadók magyarok és hangos közönségsikert aratva jutottak tovább az első fordulóból úgy, hogy az elmúlt három napban 3 milliós nézettséget produkált a Youtube videójuk. A brit beszámolók is kedvezően írnak az előadásról, ami furcsa kontrasztot ad a politikusi nyilatkozatoknak. Konyhanyelven ez azt jelenti, hogy a brit háziasszony a teáját szürcsölgetve hazája szuverenitását és lánya/fia munkáját félti az Európai Uniótól illetve a kelet-európaiaktól, eközben pedig lelkesen tapsol és megkönnyezi a szintén kelet-európai produkciót. Csak a könnycsepp a teába ne pöttyenjen.

Margaret Thatcher 1978-as nyilatkozata:
http://www.margaretthatcher.org/speeches/displaydocument.asp?docid=103485

Kutatás az európai uniós bevándorlókról az Egyesült Királyságba:
http://www.equalityhumanrights.com/uploaded_files/new_europeans.pdf

Boris Johnson londoni polgármester nyilatkozata:
http://metro.co.uk/2013/04/08/boris-johnson-blames-lazy-brits-for-losing-out-on-jobs-to-hard-working-immigrants-3587183/

Az Attraction esélyei 2013. április 16-án:
http://sports.ladbrokes.com/en-gb/TV%2c-Film-and-Radio/Britain%27s-Got-TalentTV%2c-Film-and-Radio/Britain%27s-Got-Talent-t210004244

3 millióan látták:
http://www.youtube.com/watch?v=a4Fv98jttYA

Ezt kommentelni is lehet:
http://www.youtube.com/watch?v=phGyJyp3MBg

És itt van örök kedvencünk egy korábbi szériából. Ők sem britek, ciprusiak:
http://www.youtube.com/watch?v=7gHvATmUsSg

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat