Hírek > Hírek Brüsszelből  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

JELENTÉS A DUNA-STRATÉGIÁRÓL
2013-04-22

[www.eu.hu] Brüsszel, 2013. április 9.

Az Európai Bizottság a stratégia indítása után két évvel tette közzé az Európai Unió Duna régióra vonatkozó stratégiája által elért eredményekről szóló első jelentését. A jelentés részletezi azokat a fontos eredményeket, amelyeket a hiányzó közlekedési összeköttetésektől kezdve a versenyképesség hiányán át a környezetszennyezés és a bűnözés problémáit felölelő kérdések kezelése terén sikerült elérni. A Duna makrorégió 14 országból áll, melyek közül 8 az EU tagállama. A jelentés részletezi, hogy ezeknek az országoknak hogyan sikerült számos közös projekt és kezdeményezés útján máris konkrét együttműködési rendszert kialakítaniuk.

A Bizottság jelentése ugyanakkor felkéri a Duna menti országok kormányait, hogy kövessék nyomon politikai kötelezettségvállalásaikat azáltal, hogy minden érintett szakpolitikai területen prioritásként kezelik a stratégiát. Arra sürgeti továbbá a 8 EU-tagállamot és Horvátországot, hogy foglalják bele a stratégiát a programok új generációjára vonatkozó terveikbe a 2014–2020-as időszak regionális politikája keretében.

Johannes Hahn, az EU regionális fejlesztési biztosa a következőképpen nyilatkozott:„Nagyon jól indítottunk. A Duna-stratégia máris megmutatja, hogy együtt dolgozva sokkal nagyobb hatást sikerül elérnünk, mint ha elszigetelten próbálnánk kezelni a problémákat. Most nagyobb sebességbe kell kapcsolnunk. A 14 érintett ország számára az együttműködés nem maradhat másodlagos kérdés vagy ködös ideál. A Duna stratégia prioritásait szeretném viszontlátni a regionális alapok programozásának új generációjában, valamint stabilan beépítve minden egyes érintett ország nemzeti, regionális és helyi prioritásaiban. A stratégiát minden vonatkozó szakpolitikai területen figyelembe kell venni, és politikai szempontból stabil, megfelelően finanszírozott struktúrákkal kell támogatni.”

A jelentés a stratégia négy kulcsfontosságú területén elért konkrét haladásra összpontosít:a Duna régió összekapcsolása, a környezetvédelem, a jólét megteremtése és a Duna régió megerősítése.

A jelentés szerint a Duna-stratégia nagyon értékes hosszú távú együttműködési struktúrák kialakításához járult hozzá, és egyértelmű politikai elkötelezettséget alakított ki a partnerek között.

A jelentés világos ajánlásokat fogalmaz meg a jövőre való tekintettel: felkéri a tagállamokat, hogy foglalják bele a stratégiát a regionális politika programjainak új, 2014–2020-ra vonatkozó generációjába.

Arra sürgeti a kormányokat, hogy hatékonyan és egymással kombinálva használják fel a következő alapokból elérhető forrásokat:az európai strukturális és beruházási alapokat, a „Horizont 2020” keretprogramot, a COSME forrásait és az Európai Hálózatfinanszírozási Eszközt.

Felkéri a 14 részt vevő országot a megfelelő személyzettel ellátott és megfelelő finanszírozású struktúrák biztosítására a Duna-stratégia prioritásainak nemzeti szintű végrehajtásához.

Felkéri az uniós kormányokat, hogy mozdítsák elő a Duna-stratégia célkitűzéseit a Miniszterek Tanácsa kapcsolódó ágazati találkozóin (pl. az EU közlekedési minisztereinek, környezetvédelmi minisztereinek, kutatási és belügyminisztereinek találkozóin).

A jelentés kiemel számos új projektet és részletezi, hogyan ad lendületet a stratégia a meglévő kezdeményezéseknek az együttműködés és a különböző források ötvözéséhez nyújtott segítség útján. Ez hozzájárul az Unió hosszú távú növekedési stratégiájának, azaz Európa 2020 stratégiának a megvalósításához.

Ebben a folyamatban fontos szerep jut(hat) a civileknek is. S hogy mindez mit jelent a gyakorlatban, azzal hírlevelünk előző, 12/6-os számában foglalkoztunk.

http://ec.europa.eu/magyarorszag/press_room/press_releases/20130409_dunastrategia_hu.htm

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat