Hírek > Hírek itthonról  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

HOGYAN KÉSZÍTSE EL ÉVES BESZÁMOLÓJÁT? SEGÍTÜNK.
2013-04-30

Május 31-ig kell elküldeni az Országos Bírósági Hivatalnak (OBH) a civil szervezetek előző, 2012. évre vonatkozó beszámolóját. Az erre szolgáló egységes adatlap nem egyszerű eset, viszont kitöltése súlyos adatvédelmi aggályokat is felvet.

Kérjük kapcsolja be számítógépét és az internetet, üléstámláját állítsa kényelmes helyzetbe, minden törékeny és falhoz könnyen csapható tárgyat tegyen el a keze ügyéből és koncentráljon! A civil törvény által előírt új típusú civil szervezeti beszámoló elkészítésének képzeletbeli tájékoztatójának mindenképpen ezekkel a jó tanácsokkal kellene kezdődniük. Az Európa Ház fogta magát és tájékoztatta az érdeklődő civil szervezeteket a beszámolóról. Civil szolgáltatások másképp nevű programja részeként. Budapesten. 2013. április 25-én.

A hazai civil szervezeteknek a 2012-es évről szóló beszámolójukat kell először kötelezően az ún. civil törvény szabályozásai szerint elkészíteni. A beszámoló egy formanyomtatvány, pontosabban kettő: külön nyomtatvány van az egyszeres és a kettős könyvelést végző szervezeteknek. A nyomtatványok azonosító száma PK-141 és PK-142 és a civil.info.hu honlapról lehet őket letölteni. Mivel a nyomtatványt csak az adóhivatal által gardírozott kitöltőprogramban (ÁNYK-AbevJava) lehet megnyitni, ezért magát a kitöltőprogramot is telepíteni kell számítógépünkre, ami a nav.gov.hu honlapon érhető el. (Ahhoz, hogy a szoftver rendesen fusson az is kell, hogy a java program telepítve legyen gépünkre (www.java.com)). Érdekesség, hogy a nyomtatványt nem lehet letölteni az adóhivatal honlapján, a kitöltőprogramot viszont a nyomtatvány honlapján, ezért két helyről kell beszerezni őket.

Ha a programot installáltuk és a nyomtatványt is sikeresen felismertettük a kitöltőprogramban, indulhat a töltögetés.
Az egész azzal kezdődik (az illetékes bíróság és tárgyév megadása után), hogy nyilatkozni kell a szervezet képviselőjének (a beküldőnek) személyes adatairól. A nevünk mellett meg kell adnia a születési helyet, időt és anyánk nevét is. Ez azért gond, mert a beszámolót beküldés után az OBH beszkenneli és felrakja a birosag.hu-ra a civil szervezetek névjegyzékébe, tehát bárki megtudhatja korunkat és anyánk nevét. Nem tudjuk, hogy ezek az adatok miért fontosak/mit keresnek egy civil szervezet éves beszámolójában, viszont az Európa Ház az adatvédelmi hivatalhoz fordult, nyilatkozatukat kérve a kért adatok szükségességéről. Addig is, míg állásfoglalásuk megérkezik (amit visszakézből nyilvánosságra fogunk hozni) azt javasoljuk, hogy a nyomtatványt ilyen formában ne küldjék el az OBH-nak, de legalábbis várjanak az adatvédelmi állásfoglalás megszületéséig. Erre elvileg két hónap áll a hivatal rendelkezésére, de jó eséllyel korábban és a május 31-i beküldési határidőig válaszolnak, hiszen szervezetek tízezreiről van szó. Megoldás lehet ennek a résznek az üresen hagyása, így is ki lehet nyomtatni a beszámolót, viszont a program hibát jelez a lap alján.

A következő oldalakon a szervezet pénzügyei következnek. A rubrikák itt eltérnek az egyszeres és a kettős könyvvitel esetében. Mindenképpen javasolt valamilyen könyvelési tapasztalattal rendelkező közreműködő segítsége ezeknek az oldalaknak a kitöltéséhez. Ez után jönnek a tartalmi elemek (nincs külön pénzügyi és tartalmi beszámoló, egy dokumentum van). Itt bővíthető mezőkben számolhatunk be áldásos tevékenységünkről.

A 2012-es évről szóló beszámolót 2013. május 31-ig el kell készíteni és el is juttatni az Országos Bírósági Hivatalhoz (1363 Budapest, Pf. 24.) Idén még postai úton (vagy személyesen) lehet csak eljuttatni az OBH-hoz a jelentést, elektronikus beadásra még nincs lehetőség.

A beszámoló elkészítéséhez az Európa Ház készített egy segédletet, ami tartalmazza a kitöltéshez szükséges honlapcímeket is.

Az Európa Ház segédlete az interneten:
http://www.eucivil.hu/pdf/EH_kozhasznu_jelentes_segedlet_2012.pdf

-

Bréking!!!
Közben elkészültek az űrlapokhoz tartozó kitöltési útmutatók. Innen letöltheti őket:
http://www.civil.info.hu/intezze-el

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat