Hírek > Hírek Brüsszelből  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

TOVÁBBRA IS A POLGÁROK EURÓPAI ÉVÉRŐL
2013-04-30

Április 8-án Budapesten ülést tartott a Polgárok Európai Éve Nemzetközi Szövetség (EYCA) magyarországi csoportja, az Alliance HU. A nyitott találkozó első részében Kiss J. László egyetemi tanár tartott előadást az ötvenéves francia-német barátsági szerződésről. Előadásának tartalmi összefoglalóját hírlevelünk 6. számában adtuk közre.

A nyitott rendezvényen a résztvevők megerősítették, hogy korábbi munkájuk természetes folytatásaként egyenrangú alapon részt vesznek a Polgárok Európai Éve Nemzetközi Szövetség (EYCA) munkájában. Ennek keretét az EYCA magyarországi csoportja, az elnevezésében egységes európai gyakorlatot követő Alliance HU adja.

Fontos fejlemény, hogy időközben az EYCA vezető testülete elismerte és visszaigazolta ezt a lényeges hazai fejleményt, melynek nyomán az Alliance HU teljes jogú tagként vesz részt az Év céljait szolgáló európai programokban. Az Alliance HU-nak jelenleg 66 hazai civil szervezet a tagja, de a formáció nyitott további érdeklődő szervezetek számára is. Amint arról az ülés résztvevői megállapodtak, a koordinációs munkát továbbra is az Európa Ház végzi.

Melyek lesznek a következő lépések? Mindenekelőtt tájékozódunk, összegyűjtjük és az év civil honlapján (www.ey2013-alliance.eu) közzétesszük az Év céljait szolgáló, azokhoz illeszkedő hazai civil programokat, kezdeményezéseket. Programgazdaként ott leszünk május 11-én a budapesti Európa Napon. Segítjük az Európai Polgári Kezdeményezés (1 millió aláírás összegyűjtése az EU tagállamaiban) hazai lépéseit és egyáltalán nem utolsósorban: három, az EYCA által meghatározott témában: (1) részvételi állampolgárság és civil párbeszéd, (2) egységes megközelítésben a gazdasági, szociális és politikai állampolgárságról és (3) befogadó jellegű állampolgárság minden EU-ban tartózkodó számára szakmai műhelybeszélgetés szervezése 2013 május-júniusában. Ezekre természetesen külön meghívót küldünk a részletekkel.

Munkánk során felvesszük a kapcsolatot az Országgyűlés illetékes bizottságával és az államigazgatásnak a Polgárok Európai Évével foglalkozó illetékesével.

A fejleményekről továbbra is rendszeresen beszámolunk.

Kiss J. László előadásáról a beszámolót itt olvashatja:
http://www.eucivil.hu/article.php?pId=2238

Az EYCA honlapja:
http://ey2013-alliance.eu/

Az Európai Bizottság honlapja a Polgárok Európai Évéről:
http://europa.eu/citizens-2013/

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat