Hírek > Beszédes statisztika  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

NÖVEKVŐ CIVIL BORÚLÁTÁS
2013-04-30

A civil szervezetek megítéléséről szóló 11 kérdésből álló kérdőívet tölthettek ki az elmúlt hetekben civil szervezeti képviselők. Az Európa Ház által kezdeményezett felmérés összesítése.

Metodológia
A kérdések egy tizenkét évvel ezelőtti kérdőívből származtak, annak megismétlésének tekinthetők kisebb módosításokkal, ugyanis az Európai Unióval kapcsolatos három kérdésben (8., 9., 10.) a jövő időt múlt időre változtattuk, mivel hazánk azóta EU-tagállam lett.

A kérdőív gyűjtése is eltérő módon történt. 2001-ben a Civiliáda kiállításhoz kapcsolódó november 15-i konferencia résztvevői a parlamenti szavazógép segítségével adták le anonim szavazataikat (a helyszín a parlament kongresszusi terme volt), a mostani ismétléskor pedig elsősorban interneten, illetve az Európa Ház által szervezett rendezvényen ikszelhettek a civilek. 2001-ben 319-en válaszoltak, az idei felmérésben 131-en vettek részt.

Ugyancsak eltérés, hogy míg a szavazógépnél ki lehetett térni a válaszadás elől (és gombot nem nyomni), addig az internetes kitöltésnél minden kérdésre válaszolni kellett. Így 2001-ben több kérdésnél nem 319 volt a válaszadók száma, hanem ennél kevesebb; az egy kérdésre leadott legkevesebb szavazat 276 volt.

Nem állítható, hogy egy tudományos megalapozottsággal végzett közvélemény-kutatásról van szó, azonban az eredmények, illetve azok összehasonlítása sokat elmondanak a civilek saját közegükről alkotott véleményéről.

Csak semmi optimizmus
A civil szervezetek társadalmi elismertségének megítélése (1. kérdés) 2001-ben sem volt valami fényes, összesen 17% válaszolt úgy, hogy elégedett lenne ezzel. Ez az arány 8%-ra csökkent 2013-ra, ellenben 85% (2013) válaszolt úgy, hogy nem elégedett a magyarországi civil szervezetek társadalmi megítélésével (2001-ben ez 76% volt).

A civilekre vonatkozó jogi szabályozás (7. kérdés) megítélése mit sem változott; a civilek rossznak minősítik a jelenlegi jogi kereteket, ami azért is érdekes, mert a civilekre vonatkozó szabályok 2012-ben jelentősen változtak. Most 71% minősítette rossznak a jogi kereteket (2001-ben 76%).

A civilek szerepének megítélése a különböző társadalmi, gazdasági, szociális szolgáltatásokban és ellátásokban (3. kérdés) nagyot zuhant az évek alatt, de még így is szolid többségben vannak azok, akik szerint ebben a kérdésben növekedni fog a civilek szerepe (47%), 44% szerint viszont pont ellenkezőleg. Ez az arány 2001-be jelentősen eltért: 78% volt azon a véleményen, hogy a civilek szerepe növekedni fog a különböző szolgáltatásokban és csak 13% válaszolt nemmel a kérdésre.

Civil-állam kapcsolatok
Két kérdés foglalkozott a civil szervezetek és az állam kapcsolatával.
A kérdésre, hogy erősödni fog-e a civil-állami szféra együttműködése (5. kérdés) a többség nemmel válaszolt (54%). Ez is jelentős fordulat 2001-hez képest, olyannyira, hogy akkor a többség (64%) még az együttműködés erősödését prognosztizálta.

A állami támogatások a szektor függetlenségére gyakorolt hatásának (6. kérdés) megítélése is változott, de kisebb mértékben. 2013-ban a válaszolók 50%-a gondolta úgy, hogy az állami pénz nem csökkenti a szektor függetlenségét (2001-ben még 61%). És értelemszerűen többen vannak azok, akik szerint az állami pénz a függetlenség csökkenésével jár: 36% (2001-ben 29%).

Mit tegyünk?
A kérdőív három kérdése foglalkozott valamilyen új civil együttműködési keret jövőbeni létrehozásával.
A szektor vízióját, fejlődési irányát meghatározó civil stratégia kidolgozása (2. kérdés) továbbra is élvezi a civilek nagy többségének támogatását (2013-ban 85%, 2001-ben 87%).

Ugyancsak osztatlan siker a civilek átfogó képviseletének megvalósítása (4. kérdés); 93% támogatta a magyarországi civil szervezetek képviseletének létrejöttét (ez az arány 2001-ben 82% volt), egyben itt fogalmazták meg a válaszadók a legegységesebb véleményt (nem: 5%, tartózkodás: 2%).

Visszatérő terv a civilek brüsszeli képviseletének létrehozása. Az ezt firtató kérdésre (10.) is kedvező válaszok érkeztek. A válaszadók 84%-a (2001-ben 90%-a) támogatta egy ilyen képviselet felállítását.

Európai Unió
Két kérdés az Európai Unióval foglalkozott.
A döntő többség, 82% (2001-ben 87%) továbbra is támogatja hazánk európai uniós tagságát (8. kérdés). Üröm az örömben, hogy ez a kedvező megítélés szöges ellentétben van az Eurobarometer rendszeres felméréseinek, ahol az EU-tagság támogatottsága évek óta mélyrepülésben van.

Az EU-csatlakozás nyomán a civil szervezetek számára elérhető támogatási forrásokra is rákérdezett a kérdőív (9. kérdés). Itt a válaszadók mintegy kétharmada, 63%-a nyilatkozott úgy, hogy az EU jótékony hatással volt a források bővülésére. Ez jelentős csökkenés 2001-hez képest, ahol az arány 82% volt.

Puff
A végére hagytuk a felmérés legmegdöbbentőbb adatát. Az „Optimista-e a magyarországi civil szektor jövőjével kapcsolatban?” kérdésre (11.) 2001-ben egyértelmű volt az igenek aránya: 79%. Ez mostanra teljesen átfordult és a többség pesszimizmusának adott hangot (53%).

Érdekesség, hogy összesen két kérdésben volt teljes pálfordulás és fogalmazódtak meg teljesen ellentétes álláspontok. Az optimizmusból pesszimizmusba fordulás mellett a civil-állam együttműködésről feltett kérdésre fordult meg az előjel és kerültek többségbe azok, akik nem számítanak ezeknek a kapcsolatoknak az erősödésére. Érdemes lenne az okokról beszélgetnünk.

A kérdőív:
https://docs.google.com/forms/d/1O9QrlTaM1sMzVVdC_HLvrwY_lsSf1FOC79nqrr2-LuQ/viewform

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat