Hírek > Hírek itthonról  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

TÁMOGATÓKAT VÁRNAK A NYELVÉSZETI DIÁKOLIMPIA KIUTAZÓI
2013-05-17

A Nemzetközi Nyelvészeti Diákolimpiára készülnek a magyar középiskolások.

A Nemzetközi Nyelvészeti Diákolimpia célja, hogy izgalmas nyelvi problémákat mutasson fel tehetséges, jó logikai érzékű középiskolásoknak. A mozgalom közel ötvenéves története során számtalan nyelvvel és kultúrával ismerkedhettek meg a fiatalok. A versenyre készülők a tanév során rendszeresen feladatokat kapnak, azokat beküldik a központba, ahol kiértékelik azokat. A legjobbak országos versenyeken mérkőzhetnek meg, az országos bajnokok pedig kiutazhatnak az olimpiára, amely idén Manchesterben lesz, július 22. és 27. között. Magyarországról elsőként tavaly utazott válogatott a nemzetközi döntőbe, az újonnan csatlakozott országok közül a legjobb pontszámot érte el.

A Magyar Nyelvészeti Diákolimpia (MNYD) a Nemzetközi Nyelvészeti Diákolimpia (IOL) magyar szekciója. Célunk, hogy minél szélesebb körben népszerűsítsük az idegen nyelvekkel és kultúrákkal foglalkozás izgalmas tevékenységét. Szeretnénk, ha minél többen felfedeznék, hogy ez a rejtvényfejtéshez hasonló tevékenység nemcsak a szellemi képességeket fejleszti, hanem élvezetes is. Másik célunk a válogatás: magyar diákok felkészítése a nemzetközi versenyre (ahol mindenki a saját anyanyelvén oldhatja meg a feladatokat, az idegennyelv-tudás tehát nem előfeltétel). A diákolimpiai feladatok nem az iskolai tananyagra épülnek, nem lexikális tudást igényelnek, megoldásuk azonban megkönnyíti számos, az iskolai képzés során felölelt ismeretterület – idegen nyelvek, magyar nyelvtan, matematika, történelem stb. – jobb megértését. Nem utolsósorban ezért is hasznos lenne, ha a programunkhoz újabb és újabb intézmények csatlakoznának.

A magyar válogatottba kerülés feltétele, hogy a jelentkező az adott tanév során lebonyolított négy forduló közül legalább kettőben kimagasló eredményt érjen el. Jelenleg a 2012/2013-as tanév utolsó fordulója zajlik, aki tehát az előző fordulókban nem vett részt, idén nem kerülhet ki az olimpiára, érdemes azonban most megismerkedni a feladatokkal és azok segítségével edzeni, mert a jövő tanévben is hasonlók várhatók. Rövidesen összeállítjuk a magyar válogatottat, akiknek a manchesteri döntőre való kiutazásához szponzorokat keresünk. Az MNYD-t szervező nyelvészek önkéntes alapon látják el feladatukat, a versenyt koordináló Országos Nyelvészeti Diákolimpiai Bizottság saját költségvetéssel nem rendelkezik, ezért támogatók jelentkezését várjuk, akik a négy diák és egy felkészítő tanár kiutazásának, valamint a versenyregisztráció (jelképes) összegének fedezésében segítséget tudnak nyújtani.

A kint tartózkodás költségeit a fogadó ország állja. Ha magánszemélyként vagy cégként, szervezetként támogatni tudja munkánkat, kérjük, keressen minket az ioling.hu@gmail.com címen! Eddigi támogatóink, a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézete, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyarországi Fordítóirodák Egyesülete segítségével diákjaink a Manchesterbe vezető út mintegy ötödét már megtehetik. Segítse Ön is célba érni a magyar válogatottat!

A Magyar Nyelvészeti Diákolimpia honlapja:
http://ioling.ppke.hu/

A Nemzetközi Nyelvészeti Diákolimpia honlapja:
http://www.ioling.org/2013/

További cikkek:
http://www.nyest.hu/hirek/nyelveszeti-diakolimpia-magyarorszagon-is
http://www.nyest.hu/hirek/a-rossz-magyarjegy-nem-akadaly

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat