Hírek > Beszámoló programokról  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

ÜLÉSEZETT AZ ALLIANCE HU MUNKACSOPORTJA
2013-05-28

A Polgárok Európai Évét civil oldalról koordináló Szövetség (Alliance) magyar tagozatának munkacsoportja 2013. május 23-án tartott ülést az Európa Pontban.

Az Alliance nem a Gyűrűk urából ismerős kifejezés, hanem a Polgárok Európai Évét civil oldalról összefogó európai hálózat angol elnevezése. Munkáját Magyarországon a szellemesen csak Alliance HU-ra keresztelt, jelenleg 66 szervezeti tagból álló civil csoport végzi. Feladata amellett, hogy koordinálja a Polgárok Európai Évének hazai eseményeit, hogy a korábban meghatározott három átfogó témában (1) részvételi állampolgárság és civil párbeszéd, 2) egységes megközelítésben a gazdasági, szociális és politikai állampolgárságról és 3) befogadó jellegű állampolgárság minden EU-ban tartózkodó számára) javaslatokat dolgozzon ki az Alliance júliusi zágrábi ülése számára. A budapesti esemény az első témával, az állampolgári részvétellel és a civil párbeszéddel foglalkozott.

A kérdéskör jellegénél fogva tág teret ad a gondolatébresztő javaslatoknak. Salamon Eszter, az Európai Szülők Egyesületének elnökségi tagja, egyben a munkacsoport vezetője így hat altémát ismertetett (európai identitás, kommunikáció, demokratikus deficit, együttműködés, konkrét tevékenységek, civil társadalom gyengesége), melyek a kiscsoportos beszélgetések alapjául szolgáltak.

A helyszínen három csoportban tárgyalt témákkal kapcsolatos javaslatok között volt az EU nyelvezetének egyszerűsítése, egyben érthetőbbé és értelmezhetőbbé tétele, az Európa napra megjelentetett Európai állampolgárságról szóló bizottsági dokumentum (lásd külön cikkünket) széleskörű megismertetése, az európai lista (olyan lista, amelyen nem csak egy tagország képviselő-jelöltjei szerepelnek) bevezetése az európai parlamenti választásokon, a jövőre esedékes EP-választások legyenek május 9-én (az Európa-napon), európai tv beindítása, és a különböző közkiadások (nyugdíj, közoktatás, egészségügy) megosztása az EU és a tagállamok között.

Az elhangzott javaslatokat az Alliance 2013. júliusi zágrábi plenáris ülése elé terjesztik. Addig viszont tovább két munkacsoport-ülés lesz Budapesten a további két témában. A következőre június 12-én kerül sor.

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat