Hírek > Beszámoló programokról  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

MOST CSAK FIATALOKNAK
2013-05-28

A víz nem ismer határokat, avagy Duna-vetélkedő középiskolásoknak Székesfehérváron

Melyik városban hunyt el és alussza örök álmát Szent István felesége, Gizella királyné? (Passau) Kitől származik az idézet: „Sohse lesz másként, így rendeltetett”, Mormolta a vén Duna habja. (Ady Endre: A Duna vallomása) Dunai hal a bodorka? (nem)

Több mint százhúsz középiskolás fiatalokból álló csapat jelentkezett tavasszal arra a Herczog Edit európai parlamenti képviselő által kezdeményezett versenyre az ország négy sarkából, melynek döntőjére 2013. május 25-én Székesfehérváron került sor. S ha hírlevelünk olvasóinak fejtörést is okoz a fenti és hozzájuk hasonló kérdések megválaszolása, nem így a versengő fiataloknak! Felkészültségüket nyugodtan lehet imponálónak nevezni, látványosan cáfolva azt a sommás nézetet, hogy a mai fiatalokat nem lehet értelmes célok elérése érdekében motiválni.

S itt egyáltalán nem az ismeretek mechanikus bebiflázásáról van szó, hanem egy olyan gondolkodásmód elsajátításáról, mely nagyon is hiányzik felnőtt mindennapjainkból. Amint az egyik csapat fiataljai a vetélkedő befejezéseként írták: „Hazatérve szeretnénk társaink figyelmét felhívni arra, hogy a Duna hatalmas természeti kincsünk és ennek megőrzéséhez az összefogás nélkülözhetetlen”.

A példás gondossággal szervezett vetélkedőt a győri Richter János Zeneművészeti Szakközépiskola fiataljai nyerték. Jutalmuk egy strasbourgi tanulmányút, ahol szem- és fültanúi lehetnek az Európai Parlament plenáris ülése vitáinak. A második helyezett csákvári diáktársaság Bécsbe és Pozsonyba látogat el az Európa Ház felajánlása nyomán. A szokásos főváros-centrikusság ellensúlyaként is értelmezhető, hogy a legjobban szereplő fővárosi csapat az ötödik helyet szerezte meg.

Talán nem véletlen, hogy Herczog Edit és lelkes helyi segítői már a vetélkedő befejezésekor a jövő évi diákprogramokon kezdtek gondolkodni.

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat