Hírek > Beszámoló programokról  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

MEGTARTOTTA ÜLÉSÉT AZ ALLIANCE HU 2. MUNKACSOPORTJA
2013-06-13

Az európai állampolgárság gazdasági vonatkozása volt a Polgárok Európai Évéhez köthető civil konzultációsorozat második műhelybeszélgetésének témája. A rendezvényt 2013. június 12-én tartotta az Alliance HU civil szövetség a budapesti Európa Pontban.

Sok európai törekvés célja (ilyen az idei európai év is), hogy az Európai Unió többről szóljon, mint pusztán gazdasági együttműködésről. Az európai közösség kiteljesedését a résztvevő országok gazdasági fejlettségének eltérő szintje is gátolja, mivel az EU által felkínált lehetőségekkel egy fejlettebb ország EU-állampolgárai jobban is tudnak élni. Ezért is fontos cél a nemzetgazdaságok fejlettségének közelítése egymáshoz, mondta Szabadkai Antal, a Thomas Mann Kulturális Egyesület képviselője, a munkacsoport vezetője.

A hozzászólások szerint az Európai Unió gazdaságának egyik sarokpontja a foglalkoztatás, ezen belül is a fiatalok és pályakezdők sokszor kilátástalan helyzete a munkaerőpiacra jutást illetően (pl. Spanyolországban az állástalan fiatalok aránya már elérte az 50%-ot). Az is problémaként fogalmazódott meg, hogy a foglalkoztatáspolitikában szinte csak hagyományos megoldási módok léteznek jelenleg, amiket kreativitással és innovációval kellene megújítani; ebben a civil társadalomnak is helye van.

Az európai integráció mélyítése ma azért nehézkesebb egyre inkább, mert a tagállamok döntéshozóinak érdeke sokszor nem a közösség, hanem az ellenkező irányba mutat. Azonban a résztvevők szükségesnek vélték a helyi szintekre is elérő információs és kommunikációs csatornák és eszközök működtetését, illetve az európai tudat erősítését már egészen korai gyermekkortól kezdve.

A civil társadalom szerepe főleg abban van, hogy az EU, mint gazdasági vállalkozás próbáljon törekvéseinek emberi arcot is adni, amivel az állampolgár azonosulni tud. Ehhez szektorközi együttműködés kell a civil társadalom és az üzleti világ között, ami Magyarországon még mindig gyerekcipőben jár. Hozzátehetjük: az együttműködés a civilek érdeke is, mivel fejlett civil társadalom nem képzelhető el jól működő gazdaság nélkül.

A javaslatokat az európai évet civil oldalról összefogó európai szövetség (EYCA) július eleji zágrábi ülése elé terjesztik.

Az Alliance HU következő munkacsoportjának ülésre 2013. június 26-án lesz.

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat