Hírek > Hírek Brüsszelből  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

ÁRVÍZ: MIT SEGÍT AZ EURÓPAI UNIÓ?
2013-06-13

Az Európai Unió több módon segíti a katasztrófa-helyzeteket a tagállamok területén és az egész világon. Bár a tévében nem látszik, a mostani árvízben is van szerepe.

Egy hónapja adták át az EU megújított válságkezelő központját (ERC), ami többek között az EU négy tagországát (Németország, Ausztria, Szlovákia, Magyarország) is érintő dunai árvíz során vizsgázik élesben. A központ éjjel-nappal ügyeletet tart és folyamatos információkkal segíti a mostani árvízben érintett országokat, például műholdfelvételekkel látja el őket megfelelő felkészülésük érdekében. A központ feladata az információ-szolgáltatás és elemzés, a konkrét védekezési feladatok a nemzeti szinten működő hatóságokra tartozik.

Valószínűleg nem kerül sor rá, de még súlyosabb esetben lehetőség lenne az európai szintű Polgári Védelmi Mechanizmus életbe léptetésére, amin keresztül a bajba jutott ország kérésére a többi tagállam segítséget ajánlhat fel önkéntes alapon. Ilyen felajánlást Magyarország már többször tett (pl. 2007-es görögországi erdőtüzek megfékezésére tűzoltóautókat ajánlottunk fel).

Pénzügyi jellegű segítség az Európai Szolidaritási Alap. A tizenegy éve a 2002-es közép-európai árvizek után felállított, évente egy milliárd euróval gazdálkodó alap célja a természeti katasztrófák miatt bekövetkező anyagi károk enyhítése a tagországokban (és a csatlakozási tárgyalásokat folytató országokban). A szolidaritási alap támogatása nem automatikus. Főszabály szerint akkor lehet egy EU-tagállamnak igénybe vennie, ha az adott katasztrófa által okozott kár eléri a 3 milliárd eurót vagy az adott ország bruttó nemzeti jövedelmének 0,6%-át.

Az elmúlt bő évtizedben 52 alkalommal 23 európai országban nyújtott összesen több mint 3,2 milliárd eurós anyagi segítséget az alap különböző katasztrófák elhárításához. Magyarország eddig két alkalommal: a 2006-os és a 2010-es árvizek esetén kapott támogatást a szolidaritási alapból, összesen 37.6 millió eurót (11 milliárd forintot).

A válságkezelő központ honlapja:
http://ec.europa.eu/echo/about/ERC_en.htm

A Polgári Védelmi Mechanizmusban felajánlott tagországi segítségek (2007-2012)
http://ec.europa.eu/echo/files/policies/disaster_response/EUCPM_activations_since_01012007.pdf

Az EU Szolidaritási Alapja:
http://ec.europa.eu/regional_policy/thefunds/solidarity/index_hu.cfm

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat