Hírek > Beszédes statisztika  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

A NONPROFIT SZEKTOR MINT MUNKÁLTATÓ
2013-06-12

Háromszor annyian dolgoznak a nonprofit szektorban, mint húsz éve. A növekedés mögött azonban nem az egyesületek és alapítványok fejlődése áll, hanem az az államhoz köthető nonprofit gazdasági társaságok. Június 4-én jelent meg a KSH „A nonprofit szervezetek humán erőforrása” elemzése 2011-es adatok alapján.

Folyamatos gondban van az, aki számokkal alátámasztott adatokkal kívánja megítélni az elemzésben klasszikus civil szervezetekként hivatkozott civil szektor (egyesületek és alapítványok) helyzetét, ugyanis hivatalból ide tartoznak a nonprofit formában működő állami alapítású és érdekkörbe tartozó cégek és az érdekképviseletek is.

A most közölt KSH-adatok szerint a nonprofit szervezetek összlétszáma 65 561, amibe beletartoznak tehát 1. a klasszikus egyesületek és alapítványok, 2. az érdekképviseletek (szakszervezetek, munkaadói szövetségek), és 3. az egyéb nonprofit társaságok (közalapítványok és nonprofit gazdasági társaságok). A szektorban összesen 149 ezer fizetett munkavállaló volt (2011), ami 120 ezer számított főállású foglalkoztatottat jelent. A számított szó nem az ellenség megzavarásáért került ide, hanem egy szakszó, ami a nem teljes időben foglalkoztatottak számát arányosítja teljes foglalkoztatásúakra, mindezt a nemzetközi összehasonlíthatóság kedvéért. (A metodológia iránt érzékenyek a 2. oldal alján olvashatnak részleteket itt: http://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/stattukor/nonprofit.pdf).

Az egyesületek és alapítványok azonban alig több mint tizedének (12%) volt munkavállalója ellentétben az egyéb kategóriával, ahol a társaságok több mint 50%-a jelenik meg foglalkoztatóként. A közszférához és a versenyszférához képest a nonprofit szektorban magas a részmunkaidős és nem főállású foglalkoztatottak száma (35%). Ennek lehetséges magyarázata a női munkavállalók magasabb aránya, akik vélhetően fogékonyabbak a négy- vagy hatórás állásokra és így jobban össze tudják hangolni a munkát és a családot.

2011-ben az alkalmazásban állók bruttó havi átlagkeresete (167 ezer forint) mintegy 29 ezer forinttal maradt el a nemzetgazdasági átlagtól.

Az elemzés kitér a foglalkoztatottak demográfiai jellemzőire, a megváltozott munkaképességű alkalmazottakra is. Itt olvasható:
http://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/stattukor/nonprofit/nonprofit_humanero.pdf

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat