Hírek > Hírek itthonról  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

AZ EU-ÁLLAMPOLGÁRSÁG HATÁRAI
2013-06-28

Nem egyértelmű az azonosulás vele, kiterjesztése pedig a tolerancia egyik mércéje is lehet. Az EU-állampolgárságról harmadszorra vitáztak civil szervezeti képviselők.

A Polgárok Európa Évét magyar civil részről összefogó Alliance HU harmadik alkalommal vitatta meg az EU-állampolgárság kérdését a budapesti Európa Pontban 2013. június 26-án.

Az EU-állampolgárság folyamatosan változó és bővülő fogalom. Beletartoznak politikai jogok (pl. szavazás a jövő évi európai parlamenti választásokon), az Unión belüli szabad mozgás, letelepedés és munkavállalás, az anyanyelv-használat az európai intézményekkel történő kapcsolatokban, a diplomáciai és konzuli védelem. Amíg a nemzeti állampolgárságukból fakadóan automatikusan EU-állampolgár 27 tagország 500 millió polgára folyamatosan ismerkedik a gondolattal, hogy kettős állampolgár, felmerül a kérdés, hogy kell-e és ha igen milyen formában befolyást engedni az Európai Unió döntéseibe azoknak, akik ugyan nem állampolgárai semelyik EU-tagországnak (ennélfogva nem is EU-állampolgárok), de tartósan az Európai Unió területén laknak.
Van olyan elképzelés – amit az idei uniós tematikus évet összefogó nemzetközi Alliance jegyez –, miszerint valamilyen formában lehetőséget kellene adni az ilyen polgároknak is a döntéshozatalba való beleszólásra, öt év helyben lakás után. De nem csak a nem európai uniós állampolgárokról van itt szó, hanem az európai társadalom azon, egyes országokban, így Magyarországon egyre szélesebb hátrányos helyzetűnek tekinthető szeletéről, ahová tartozók semmilyen érdekérvényesítő képességgel nem rendelkeznek. A válasz az lehet, ha többek között a nemzeti szinten meghozott döntések megfelelő társadalmi egyeztetések után szülessenek. A harmonizálás európai uniós szinten pedig azért tűnik célszerűnek, mert a döntéshozatali előkészítésnek számos megszívlelendő formája és hagyománya van a különböző tagországokban.

Ennek a megközelítésnek másik vetülete, hogy komoly erőfeszítést követel az európai állampolgári jogok az EU által megfogalmazott és szerencsére folyamatosan bővülő körének következetes érvényre juttatása tagállami szinten. Tennivaló – és nem csak a civilek számára – akad tehát bőven.

A három tematikus munkacsoport javaslatait Zágrábban teszik közkinccsé az Alliance HU képviselői az ott 2013. július 8-9-én szervezett nemzetközi civil tanácskozáson.

---
A munkacsoporton részt vevők döntöttek arról, hogy az Alliance HU csatlakozzon ahhoz a nemzetközi civil felhíváshoz, amely kiáll a civil szervezeti projektek egyik fontos forrása, az Európa a polgárokért program pénzügyi megerősítése mellett a következő uniós költségvetési (2014-2020) időszakban.

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat