Hírek > Hírek Brüsszelből  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

HORVÁTORSZÁG: JÚLIUS 1.
2013-06-28

Már csak néhányat kell aludni és újabb tagország csatlakozik az Európai Unióhoz. Egyik déli szomszédunk, Horvátország lesz a 28. EU-tagország.

Horvátország utcai karnevállal és jó hangulattal készül az EU-csatlakozásra. A központi rendezvény helyszíne Zágráb főtere lesz június 30-án.

Az eseményre több mint 30 állam- és kormányfőt várnak és részt vesz rajta az Európai Unió több intézményi vezetője, így Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke, Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke és Jose Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke is. Magyarországot a miniszterelnök képviseli.

Zágráb főterét a magyaroknak nem olyan fényesen csengő Jellasics horvát bánról nevezték el. Így számunkra az esemény kitűnő alkalmat kínál annak bemutatására, hogy hogyan kell évszázados történelmi sérelmeket elegánsan kezelni, együtt örülve a horvátokkal.

A zenés utcai programot éjfélkor az Európai Unió himnusza, az Örömóda zárja.

Két határátkelő is fontos szerepet kap. A breganai horvát-szlovén határon szimbolikusan leveszik a határátkelő vám-tábláit, a bajakovói horvát-szerb határon EU-táblát tűznek ki.

http://www.vlada.hr/en/naslovnica/novosti_i_najave/2013/lipanj/svecanost_ulaska_u_eu_program_se_zasniva_na_vrijednostima_hrvatskih_zasticenih_kulturnih_dobara_a_dolazi_120_stranih_visokih_uzvanika

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat