Hírek > Hírek itthonról  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

AZ ÖNKÉNTES TÖRVÉNY MÓDOSÍTÁSA
2013-06-28

Július 1-én lép hatályba az önkéntes törvény módosítása.

Nyolc éve van önkéntes törvény. Ez a közérdekű önkéntes tevékenységről szóló 2005. évi LXXXVIII. törvény. Alapgondolata, hogy hivatalosan is elismerje az önkéntességet. Teszi mindezt adminisztratív kötelmek előírásával (önkéntesek regisztrációja és nyilvántartása). Cserébe adó- és járulékkedvezményeket lehet igénybe venni, illetve fontos szempont az önkéntes tevékenység önrészként való beszámítása egyes pályázatoknál. 2011 végétől már a nem közhasznú szervezetek is fogadhatnak ilyen formában önkénteseket.

A mostani módosítás alapvetően technikai jellegű. Szól az önkéntest a hatóságnál (minisztériumnál) bejelentő lap tartalmáról, tartalmaz módosításokat a más jogszabályokkal történő harmónia érdekében, illetve közhiteles hatósági nyilvántartásnak nyilvánítja a szervezet által bejelentett adatokat.

A közhitelesség fontos szempont lehet, főleg abban az esetben, ha egy költségvetési pályázat kiírója az önkéntesek számát szeretné ellenőrizni.

A leglényegesebb változás azonban egyetlen mondat: „A törvény hatálya nem terjed ki […] a nemzeti köznevelésről szóló törvény szerinti közösségi szolgálatra.” Emlékszünk még? A köznevelési törvény ötven óra önkéntességet ír elő a középiskolásoknak, először a 2016-ban érettségizőknek. Pontosabban nem önkéntességről, hanem közösségi szolgálatról szól a jogszabály, ami minden bizonnyal azért fogalmazódott ilyen sejtelmesen, mert az önkéntességet kötelezővé tenni önmagában ellentmondás lett volna. (Zárójelben jegyezzük meg, hogy volt olyan elképzelés, ami szerint a közösségért végzett tevékenységet ösztönző jelleggel, pl. felvételi pluszpontok formájában kellett volna törvénybe iktatni, és akkor az önkéntesség sem lenne kötelező.)

Az önkéntes törvény tehát nem vonatkozik a középiskolásokra, illetve az általuk végzett tevékenységre, ami jó hír az iskoláknak, mert nem kell néhány százezer gyereket a minisztériumnál regisztrálni, azonban pont a honi szemléletben elengedhetetlennek tűnő ellenőrzési funkciót gyengíti. Ugyanis az iskolás elvégzett közösségi szolgálatát az önkéntesek minisztériumi adatbázisában ellenőrizni lehetne, ráadásul a mostani változtatás szerint az adatok közhitelesek.

http://eduline.hu/erettsegi_felveteli/2013/4/18/Kozossegi_munka_erettsegi_2016_Z2KPPE

http://www.parlament.hu/irom39/10591/10591.pdf

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat