Hírek > Hírek Brüsszelből  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

ÖTLETEK EU-REFORMRA
2013-07-16

A Strasbourg-i parlamenti épület bezárása, európai hadsereg, Európa-válogatott és egy app. Ezeket az újításokat ajánlják vezető újságírók Európa megújítására.

Hat ország hat vezető lapjának újságíróitól (magyar nincs köztük) tette fel a kérdést a The Guardian brit napilap még áprilisban, hogy hogyan turbóznák föl az Európai Unió döcögő szekerét.

A brit lap európai tudósítója szerint teljesen felesleges fenntartani az Európai Parlament kétlakiságát. A testület elsődleges központja Brüsszelben van, de havonta egyszer a franciaországi Strasbourgban ülésezik. Amellett, hogy a folyamatos utazás kényelmetlenségekkel jár, iszonyú logisztikai és pénzügyi erőfeszítés is, amiből ugyan a francia város jól profitál, de az EP-képviselők többsége is támogatja, hogy egyetlen központja legyen a parlamentnek, mégpedig Brüsszelben. A strasbourgi épület fenntartását azonban a Lisszaboni Szerződés is rögzíti, így ennek megváltoztatásához a tagállamok, így a franciák beleegyezése is szükséges.

A francia Le Monde újságírója egy nemzetek feletti Európa-hadsereg felállításában látja a következő lépést az európai egység felé. Jelenleg a tagországok egyéni érdekei jobban érvényesülnek a kül- és biztonságpolitikában, mint az európai megfontolások. Bár az Európai Külügyi Szolgálat 2011-es beindításával már van közös diplomácia és vannak uniós külképviseletek, de a közös hadsereg hiánya önmagában gátja annak, hogy az Európai Unió súlyának megfelelően képviselje saját érdekeit különböző konfliktus-zónákban. Van pénzügyi megfontolása is a közös hadsereg gondolatának: egyszerűen olcsóbb fenntartani, mint a tagországok hadseregeit külön-külön.

A The Guardian szerzője szerint az elérhető technológiát kihasználva itt az ideje, hogy az Európai Unió kifejlessze saját appját (számítógépes programját), aminek fő feladata az lenne, hogy miért jobb az EU tagjának lenni, mintsem ellenkezőleg. Azért is lenne előnyös egy ilyen fejlesztés, írja, mert a megfelelő dizájnnal és tartalommal elérhetné a digitális kultúrában nevelkedő európai fiatalokat.

A lengyel Gazeta Wyborcza újságírója a vezérfonalat/vezető ötletet hiányolja az Európai Unióból. Míg a válság előtt a lengyel társadalom jelentős része támogatta az Európai Uniót, addig a válság hatására egyre nagyobb tömegek fordulnak el tőle attól függetlenül, hogy akár közvetlenül is kedvezményezettjei az Európai Uniónak. Szerinte hiányzik az EU-ból egy olyan gondolat, amitől az állampolgárok azt egy gazdasági válság alatt is magukénak érzik. Szerinte erre az alap meg is van, hiszen az Európai Unió a legrosszabb arcát mutató nacionalizmus ellen született meg.

Az olasz La Stampa írója szerint gyakrabban és minél több sportágban szükség lenne Európai-szintű válogatottak szerepeltetésére. A szerző elismeri, hogy a nemzeti kötődések elég szorosak, de az ötletnek vannak előzményei: a Nemzetközi Atlétikai Szövetség négy évente rendez földrészek közötti versengést (Világkupa, 2010-től Kontinensek Kupája néven), illetve kétévente a Európáért szurkolhatunk a Ryder nemzetközi golfkupán.

A spanyol El Pais brüsszeli tudósítója szerint az EU-intézmények demokratizálása a megújulás záloga. Szerinte nem elég átlátható az európai döntéshozatal Európai Bizottság - Európai Parlament - Európai Tanács szentháromsága. A demokratikus deficit csökkentéséhez szükség van az európai szintű hatalmi ágak újragondolására, következésképp több demokráciára.

A cikk:
http://www.guardian.co.uk/world/2013/apr/24/europa-six-ideas-save-eu

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat