Hírek > Hírek itthonról  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

CIVIL SZERVEZETI BESZÁMOLÓK A HONLAPON
2013-08-27

Olyan képet mutatnak a 2012. évi civil szervezeti beszámolók a birosag.hu honlapon, mint maga a civil szektor: változatosat.

A civil szervezeteknek idén kellett először az átfogó civil törvény alapján elkészíteniük éves beszámolójukat. Az egységes formanyomtatvány körüli adatvédelmi aggodalmakat korábban már taglaltuk (itt: http://www.eucivil.hu/article.php?pId=2257, és itt: http://www.eucivil.hu/article.php?pId=2281), amelyben az adatvédelmi hatóság arra szólította fel a kormányt, „hogy megfelelő intézkedések meghozatalával gondoskodjon arról, hogy a beszámolók nyilvánosságra hozatala során a beküldő személy adatai ne legyenek megismerhetőek.”

A gyakorlat azonban mást mutat. A birosag.hu-n már megjelentek az első éves jelentések a 2012. évről. Tapasztalatunk szerint a törvényszékek úgy jártak el, hogy a postán beérkezett beszámolókat minden további vizsgálat nélkül beszkennelték és feltették a civil névjegyzékbe (hogy miért kell egy elektronikusan kitöltött űrlapot postán beküldeni, majd azt ismételten elektronizálni, az egy visszatérően megválaszolhatatlan kérdés). Ennélfogva a beküldő személyes adatai – az adatvédelmi hatóság álláspontjának figyelmen kívül hagyásával – nyilvánosságra kerültek.
Ez nem minden esetben igaz, mert van olyan szervezet, amely nem az idei formanyomtatványt, hanem egy korábbi verziót használt. Ez nem teljesen szabályos, viszont így nem kellett a beküldő személyes adatait megadni és annak nyilvánosságát a bizonytalanra hagyni. Azonban ezen, idén nem szabályszerűen beküldött beszámolók sok esetben csak pénzügyekről szólnak, az idei nyomtatványban előírt tartalmi részt nem tartalmazzák. Ez sincs mindenkinél így: van olyan szervezet, amely az idei előírás adatait megadva küldte be beszámolóját egy tavalyi űrlapon.
A jelenlegi helyzet alapján nem tűnik megalapozatlannak az a vélekedés, miszerint van még némi tennivaló a sokak által kívánt és várt közhiteles civil adatbázis kialakításáig.

Itt lehet szemezgetni:
http://www.birosag.hu/allampolgaroknak/tarsadalmi-szervezetek-es-alapitvanyok-nevjegyzeke

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat