Hírek > Hírek Brüsszelből  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

SZIGORÚAN ELLENŐRZÖTT ALÁÍRÁSOK
2013-09-19

Sikerrel zárta az aláírásgyűjtést a vizet emberi jogként európai uniós törvényben elismertetni kívánó európai polgári kezdeményezés. Most az aláírások ellenőrzésén és az Európai Bizottságon a sor.

Az aláírásgyűjtési határidő előtt két hónappal, 2013. szeptember 10-én befejezte az aláírásgyűjtést „A víz és a szennyvízhálózat emberi jog! A víz egy nyilvános jó, nem árucikk!” európai polgári kezdeményezés. Az eredmény impozáns: összesen majdnem 1,9 millió aláírást sikerült összegyűjteniük a kezdeményezőknek azzal a céllal, hogy az ügyben európai uniós jogszabály szülessen. Ez egyben az első, a Lisszaboni Szerződés új jogintézményeként bevezetett európai polgári kezdeményezés, amelynek mindkét előírt feltételt (1 millió aláírást legalább 7 EU-tagországból) sikerült teljesítenie, ugyanis 13 ország, köztük Magyarország támogatóinak száma haladta meg az országonként meghatározott minimumot.

A kezdeményezés honlapján nyilvánosságra hozott adatokból kiderül, hogy Németországban (ez a kezdeményezés kiinduló-országa) gyűjtötték a legtöbb aláírást, összesen 1,2 milliót és Lettországban a legkevesebbet, 441-t. Magyarországról több mint 20 ezer aláírást sikerült gyűjteni, ami meghaladja a 16 500-as törvényi minimumot. Ebből a szempontból a portugál kampányfelelősök szomorkodhatnak leginkább. A Portugáliára vonatkozó küszöb ugyanaz, mint hazánkban, azonban az ottani 15 677 aláírás 823-al kevesebb, mint az előírás. Szerencsére ezek a szavazatok nem vesznek el, érvényességük esetén beleszámítanak az 1 milliós küszöbbe (de nem veszik figyelembe őket a 7 országos feltételnél, ami a konkrét esetben nem okoz problémát, mivel, mint fent leírtuk, ez a feltétel is teljesül).

Az aláírásokat nemzeti szinten ellenőrzik, jellemzően a választásokkal és népszavazások adminisztrációjával foglalkozó hatóság. Döntő többségében tételesen ellenőrzik az aláírásokat (úgy tudjuk Finnországban mintavételes ellenőrzés lesz). Az aláírások hitelesítése után a labda visszapattan az Európai Bizottság térfelére, akinek döntenie kell a kezdeményezés jogszabályi továbbviteléről.

Kapcsolódó cikk:
http://www.eucivil.hu/article.php?pId=2220

Az összegyűjtött aláírások megoszlása országonként:
http://www.right2water.eu//results?lang

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat