Hírek > Beszédes statisztika  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

KÓDOLÁSI HIBA
2013-09-19

Másfélszer annyian gondolják úgy, hogy Magyarország EU-tagsága jó dolog, mint akik szerint nem. A Tárki felmérése szerint. Ha így értelmezzük.

Oltári bakival hozta nyilvánosságra a Tárki közvéleménykutató legutóbbi felmérését az Európai Unió társadalmi megítéléséről. A 2013. augusztus 30-án közzétett adatok szerint először fordult elő, hogy a megkérdezettek között többen voltak azok, akik Magyarország EU-tagságát rossz dolognak tartják. Szeptember 2-án azonban helyesbítést adott ki a kutatást végző cég azzal, hogy kódolási hiba miatt az „Ön hogy látja, általában Magyarország tagsága az Európai Unióban összességében jó dolog, se nem jó se nem rossz, nem jó dolog, vagy nem tudja megítélni?” kérdésre adott „nem jó” és „se nem jó se nem rossz” válaszok eredményeit felcserélték, így továbbra is az EU-t támogató válaszok vannak fölényben (32%) az elutasítással (22%) szemben.

Addigra azonban a magyar sajtón megjelentek a sajnálkozó vagy kárörvendő kommentárok, amelyek a rosszul közölt adatok alapján elemezték a helyzetet, amin nem sokat segít, hogy a helyesbítésben elnézést kértek mindenkitől, akinek a téves közléssel kellemetlenségeket okoztak.

Korai volna azonban ünnepelni és az első sorban megfogalmazott, a honi tájékoztatás-kultúra legújabb hagyományait híven tükröző, a magyar társadalom EU-párti hozzáállására utaló féligazságot túl komolyan venni, mert a felmérésben a semleges választ (az EU-tagság se nem jó se nem rossz) adók aránya a legmagasabb: 39%, 7% pedig nem tudott válaszolni a kérdésre. Ha hihetünk a közölt adatoknak.
---
Ön hogy látja, általában Magyarország tagsága az Európai Unióban összességében jó dolog, se nem jó se nem rossz, nem jó dolog, vagy nem tudja megítélni?
- jó dolog: 32%
- se nem jó se nem rossz: 39%
- nem jó dolog: 22%
- nem tudja megítélni: 7%

A Tárki felmérése:
http://www.tarki.hu/hu/news/2013/kitekint/20130902_eutagsag.html

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat