Hírek > Hírek itthonról  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

KORMÁNYZATI CITROM-DÍJASOK
2013-09-19

Először ítélték oda a Civil Citrom Díjat a nonprofit szektor ellen legtöbbet tevőknek. Az idei díjat megosztva két kormányzati program kapta: a Nemzeti Együttműködési Alap és a civil stratégiai partnerség. A díj sajtótájékoztatóját 2013. szeptember 13-án Budapesten tartották.

Citromos nápolyi, citromos süti, citromos tea, citromos sör (alkoholmentes) és egy citromtorta várta az első Civil Citrom Díjátadón megjelenteket. Az évente kiosztott díjat olyan esemény, ember, jogszabály vagy cselekedet kaphatja, amely/aki az adott évben a legtöbb kárt okozta a honi civil szektornak.

Az augusztus 20-i határidőig összesen 242 jelölés érkezett a díj honlapjára (jelölni anonim módon is lehetett); ezekből a tizenkét civil képviselőből álló Civil Citrom Bizottság ötöt választott ki, akiket személyesen is megkerestek, hogy lehetőséget biztosítsanak számukra ellenvéleményük kifejtésére. A bizottság ezután döntött a díjazottakról, adott tájékoztatást a díj odaítélésének menetéről Huszerl József, a bizottság tagja.

Az eredménye túlzott meglepetést nem okozhat a honi civil szektor szereplői körében.
2013-ban Civil Citrom Díjban részesült a korábbi civil támogatási rendszert felváltó Nemzeti Együttműködési Alap. Az indoklás szerint azért mert (a Nemzeti Civil Alapprogramhoz képest harmadára) szűkítette a forrásokat, amiről kormányzati többségű testületek döntenek (a korábbi civil többség helyett) nagymértékű szubjektivizmus mellett.

Szintén díjat kapott a civil stratégiai partnerség intézménye. Ez a jogalkotás előkészítésében a civil partnerek állami kijelölésének önkényes rendszerét jelenti, amit az indoklás áldemokratikusnak és a civil szektor függetlenségét sértő törekvésnek tart.

A díjátadóra a szervezők meghívót küldtek Dr. Latorcai Csaba civilügyi helyettes államtitkárnak és Dr. Navracsics Tibor jogalkotásért felelős minszternek, hogy átvegyék a két díjat. A meghívottak nem jelentek meg, így az esemény résztvevői kormányzati jelenlét nélkül voltak kénytelenek elfogyasztani a citromtortát (finom volt). A Civil Citrom Díj szobrokat a szervezők eljuttatják a díjazottak képviselőinek.

www.civilcitrom.hu

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat