Hírek > Hírek külföldről  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

A CIVIL SZEKTOR SPANYOLORSZÁGBAN
2013-09-24

A gazdasági válság természetesen a civil szektort is megtépázta Spanyolországban, elsősorban azért mert a magánadományok mértéke megcsappant. Korábban az állami támogatás sem volt jelentéktelen, de a vállalatok, sőt a magánszemélyek is már hagyományszerűen támogatták a civileket köszönhetően annak a nagyon erős, évek óta folyó kampánynak, amelyet az adományozói kedv fellendítéséért folytattak az országban.

Úgy kalkulálják, hogy összességében 23%-os a visszaesés a 2011-es támogatásokhoz képest. A központi kormányzat 2009-ben még 308 millió eurót (92 milliárd forintot) adott át a civileknek. Ehhez kell hozzáadni a nemzetközi, elsősorban európai forrásokat. Az állami (önkormányzati) támogatás az összes forrásnak mintegy felét tette ki.
Az olyan önkormányzatok, amelyek korábban rendszeresen támogatták a civil szektort, idén már alig-alig tudnak csepegtetni valamit. Akinek még van egyáltalán pénze, az a szegénység enyhítésére összpontosít.

Miközben folyamatosan csökken a civil szervezetek forrása, egyre jobban növekszik az igány az általuk nyújtott szolgáltatásokra. Nem kizárólag a szociális szolgáltatásokra kell gondolni, hanem az oktatásra és kultúrára is.
Még az olyan jelentős civil szervezetek, mint a Vöröskereszt, vagy az Orvosok határok nélkül is – amelyek korábban nem függtek jelentősen az állami támogatásoktól – nagy nehézségekről számolnak be.
A politika itt is igyekszik beszivárogni a szektorba. Ez gyengíti a függetlenséget, a szektor azonban „hallgatással” reagál. A kevesebb forrás csökkenti és aláássa a civilek azon szerepét, amelyet a különféle ügyek „leleplezésében” töltenek be.

Az új vezérelv: alternatív gazdasági megoldásokat találni. Most ehhez kell minden kreativitás. Mivel a bankok presztízse Spanyolországban is jelentősen megtépázódott, igyekszenek ezt a komor benyomást különféle támogatásokkal, szponzorációkkal rózsaszínűbbre festeni.
Eközben magának a civil szektornak is javítania kellene a saját arcképén: elég sok a pazarlás a rossz gazdálkodás, az ügyetlenség és a szakértelem hiánya miatt. Ez megnehezíti azt, hogy az emberek bízzanak a civilekben.

Pillanatnyilag az alapítványoknak megy egyedül jól, illetve jobban. Sokuk már évtizedek óta jól működő, erős tőkestruktúrával rendelkező szervezet. Ám náluk is elindultak az elbocsájtások, ezzel tovább növelve az amúgy is egetverően magas munkanélküliséget (2013 júliusában 26%).

Az Adecco Alapítvány évente szokta felmérni a szektort. Az idei évre vonatkozó jelentésükben a következőkre jutottak.

- A megkérdezettek 13%-a mondta, hogy idén abba kellett hagynia az együttműködést a civilekkel az anyagi helyzete miatt.
- 24%-uk ezt már tavaly megtette.
- 92% gondolja úgy, hogy a helyzet a gazdasági válság következtében állt elő és csak 8% véli úgy, hogy erről a szektor maga is tehet.
- A civil szervezetek átlagdolgozója 45 évnél idősebb családos nő, aki emellett állásban van.
- A megkérdezettek 40%-a kizárólag Spanyolországban szeretne a civil szervezetekkel együttműködni, nem mennének külföldre. Az indok: amikor otthon is nehézségek vannak, akkor elsősorban a hazaiaknak kell segíteni. (Ez az adat korábban nem volt így).
- A legfontosabbnak tartott ügyek, amelyek leginkább megindítják és önkénteskedésre sarkallják őket: a gyermekekkel kapcsolatos problémák és a fogyatékkal élők. Ezt követi a munkanélküliek helyzete, majd a szegénység, a betegség, valamint a családon belüli erőszak. (Régebben a szegénység kérdése megelőzte a munkanélküliséget).
- A spanyolok egyre igényesebbek a civil szektorral és szervezeteikkel szemben. Olyan szektor akarnak, amely transzparens, humánus és megbízható.

Sós Éva (Madrid)

http://www.fundacionadecco.es

Szerző: Sós Éva (Madrid)

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat