Hírek > Beszámoló programokról  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

EURÓPA JÖVŐJÉRŐL VITÁZTAK GYŐRBEN
2013-10-09

Az Európai Bizottság nyilvános rendezvényeket szervez, hogy társadalmi vitát folytasson Európa jövőjéről. 2013. október 3-án Győr volt a helyszín.

Mintegy 200-an voltak kíváncsiak az Európai Bizottság „Párbeszéd Európa jövőjéről” rendezvénysorozatának magyarországi állomására, ami interaktív beszélgetés formáját öltötte Győrben. A helyszínválasztást nem gondoljuk véletlennek: a város a német autóipar helyi jelenlétéből él, tehát naponta szembesül az európai uniós gazdasági együttműködés kézzel és pénztárcával fogható előnyeivel. A külföldi tőke Győrben kilencezer közvetlen munkahelyet jelent, mondta Andor László EU-biztos, a rendezvény előadója, aki az Európai Bizottságban a foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi befogadásért felelős.

Andor elmondta, hogy a mostani válság sok olyan kérdést tett nyitottá az Európai Unióban, amikre eddig volt biztos válasz. Ezért is fontos a társadalmi vita. A munkához jutás egyre nehezebben megy a tagállamokban, az ifjúsági munkanélküliség mértéke aggasztó, ezért természetes folyamat, ha az EU szabad munkaerőpiacán az állampolgárok más tagállamban, de az Európai Unión belül próbálnak munkát és megélhetést találni. Ez a folyamat szemmel láthatóan erősödik.
Andor szerint a válság leginkább pénzügyi természetű, tehát nem a szociális piacgazdaság került válságba, hanem a közös európai fizetőeszköz, az euró. Hozzátette: az Európai Unió meg fog erősödni a valutaválság hatására, ami szorosabban koordinált gazdasági kormányzást is jelent majd európai szinten.
Amellett, hogy megoldandó gazdasági kérdések bőven vannak, az európai integráció máig legnagyobb értéke a béke, szögezte le Andor.

Szintén panellistaként szerepelt a rendezvényen Győri Enikő, külügyminisztériumi államtitkár és Őry Csaba európai parlamenti képviselő, akik határozottan kiálltak Magyarország EU-tagsága mellett. Őry kijelentette, hogy Magyarország mindig is európai ország volt és a tagsággal visszanyertük helyünket Európában. Azt is mondta, hogy az európai szintű érdekérvényesítéshez a tagországok közötti együttműködésre van szükség. Győri szerint ugyan a nagyobb tagországoknak helyzeti előnye kétségtelen, azért az elmúlt tíz, tagországként töltött év során Magyarország sikeresen beletanult a lobbizásba.

A közönség köréből változatos kérdések érkeztek pl. a kis- és középvállalatok európai támogatásáról vagy a Magyarországot fejleszteni hivatott EU-alapok felhasználásáról.

A rendezvényt szervező európai bizottsági stáb szerint a győri rendezvény egyáltalán nem súrolta alulról a hasonló programok színvonalát.

Következtetés
1. Sok hasonló európai rendezvényt kellene tartani Magyarországon a társadalom tájékoztatása érdekében.
2. Amit a közmédia közvetít (a győri eseményt csak interneten lehetett követni).
3. Ahol magyar politikusok is részt vesznek, akik ki tudják fejteni véleményüket az Európai Unióról, mert akkor nem lehetne a sokszor tapasztalható kettős beszédet (itt szidja, ott dícséri az EU-t) alkalmazni.

A rendezvény alatt különböző kérdésekre válaszoltak a résztvevők a helyszíni szavazógép segítségével. Válogatás a kérdésekből:
Ön szerint segítik-e egymást az EU országai? Igen: 58%, nem: 42%.
Ön szerint segít az Európai Unió a munkanélküliség leküzdésében? Igen: 61%, nem: 39%.
Európa megerősödve kerül ki a válságból? Igen: 23%, nem: 77%.
Ön szerint az EU-tagság pozitív hatással volt Mo-ra? Igen: 59%, nem: 41%.
Szeretné-e Ön, hogy az EU-tagállamok szorosabb együttműködést alakítsanak ki? Igen: 79%, nem: 21%.
Szeretne még ilyen találkozókat? Igen: 66%, nem: 34%.

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat