Hírek > Hírek Brüsszelből  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

EURÓPAI POLGÁRI KEZDEMÉNYEZÉSEK HATÁRIDEJE
2013-10-29

Egy éve működik az európai polgári kezdeményezés intézménye. Az első kezdeményezések határideje 2013. november 1-én jár le.

2012. április 1-e óta lehet regisztráltatni európai polgári kezdeményezést aminek célja, hogy az adott témával - legalább egy millió európai uniós állampolgár aláíró támogatását összegyűjtése után – az Európai Bizottság érdemben foglalkozzon és abból európai jogszabály-tervezetet faragjon.

2013. november 1-e azért különleges dátum, mert az első regisztrált kezdeményezéseket eddig az időpontig lehet aláírni. Összesen nyolc ilyen polgári kezdeményezés van; közös határidejük pedig nem azért azonos, mert egyazon napon nyújtották be az Európai Bizottsághoz, hanem mert az indulásnál az online aláírásgyűjtés csak akadozva működött, ezért a határidőt e nyolc esetben egységesen meghosszabbították.

Az első regisztrált európai polgári kezdeményezés a Fraternité, amely az európai oktatási csereprogramok kiterjesztéséről szól.

Aki még nem tette, az néhány napig még csatlakozhat a neki tetsző kezdeményezésekhez. Magyar állampolgároknak nevüket és személyi okmányuk számát kell megadniuk.

http://ec.europa.eu/citizens-initiative/public/initiatives/ongoing/

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat