Hírek > Hírek Brüsszelből  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

AZ EU GÖRÖGORSZÁGBAN VAN
2014-01-16

1981-ben vált az Európai Unió tagjává Görögország. Az idei első félévben ötödik alkalommal töltik be a görögök az EU elnöki tisztét.

Fontos időszakban veszi át Görögország a féléves EU-elnökséget, mert a globális pénzügyi és gazdasági válság következtében az Európa-szerte alkalmazott megszorító intézkedések komoly társadalmi feszültségeket okoztak.

Az Európai Unió feladata az, hogy hathatósan segítse a gazdasági növekedést és versenyképességét és növelje a foglalkoztatottságot, ezzel is szolgálva állampolgárai érdekeit. A görög EU-elnökség ezek mellett több ügyre is hangsúlyt kíván fektetni. Fenn akarja tartani a pénzügyi stabilitást, erősíteni akarja az eurót, fel akar lépni a munkanélküliséggel szemben és támogatni kívánja a kis- és középvállalkozások hitelezését, illetve napirenden kívánja tartani az EU bővítésének kérdését.

Az intézkedések gyors megvalósítását minden bizonnyal az idei (Magyarországon 2014. május 25-én esedékes) európai parlamenti választások is befolyásolni fogják, amikor az európai közélet fő témája nem egy-egy szakpolitika lesz, hanem maga a politika.

2014. július 1-én Olaszország váltja a görögöket.

A görög EU-elnökség honlapja:
http://gr2014.eu/

Az EU-elnökségek beosztása:
http://en.wikipedia.org/wiki/Presidency_of_the_Council_of_the_European_Union

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat